KNOV Winkelmandje (0) Menu

Partusverslag en partogram

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 16 december 2013

Gebruik van een partusverslag en een partogram bevordert de kwaliteit van zorg. Daarom beveelt de KNOV in haar standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’ het gebruik van een partusverslag en partogram aan. De KNOV heeft een partusverslag met bijbehorend partogram ontwikkeld.

Waarom een partusverslag?

Gebruik van het partusverslag bij zowel nulliparae als multiparae, bevordert de kwaliteit van de overdracht omdat dit bijdraagt aan een volledige en eenduidige gegevensregistratie. Dit is ondermeer belangrijk bij de evaluatie van de zorg en de perinatale audits. Om het partusverslag goed te kunnen gebruiken is ook een instructieblad ontwikkeld.

Waarom een partogram?

Gebruik van het partogram geeft een goed overzicht in de voortgang van de partus. Op grafische wijze geeft het inzicht of er eventueel sprake is van een onvoldoende vorderende ontsluiting. Bovendien is de cliënt meer betrokken bij het bevallingsverloop, omdat zij hierdoor inzicht krijgt in het te voeren beleid.

De KNOV heeft een toetsprogramma ‘Partogram’ ontwikkeld voor gebruik bij intercollegiale toetsing. Hierin staat het eigen maken van de visie op het normale ontsluitingsproces centraal evenals het registreren van het baringsverloop met een partogram.

Perinataal Webbased Dossier (PWD)

Er zijn veel initiatieven in het land voor digitale gegevensoverdracht, ook op landelijk niveau. De KNOV is betrokken bij de landelijke initiatieven en pleit voor gebruik van het KNOV- partusverslag en partogram binnen een digitale omgeving. Zie ook de informatie over het PWD.

Bestellen en downloaden

Download het geactualiseerde KNOV-partusverslag inclusief instructievel en partogram of bestel het op KNOV-plein.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid