Vakkennis

Laatste update: 08 november 2022
Plaatsingsdatum: 02 december 2015

In de verloskundige zorg wordt evidence-based gewerkt. De verloskundige maakt daarbij keuzes gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten in combinatie met de praktijkervaring. De voorkeuren, wensen en verwachtingen van de cliënt spelen bij de besluitvorming een centrale rol. Daarvoor is toegang nodig tot wetenschappelijke literatuur. Op dit moment kan dit vaak alleen tegen betaling. Sommige databases zijn wel vrij toegankelijk. Om relevante wetenschappelijke literatuur te vinden, biedt de KNOV handreikingen voor het zoeken in de databases PubMed, Cochrane Library en TRIP. Bij vragen over het gebruik van databases of je mist iets, neem dan contact op met info@knov.nl.

 • In de verloskundige zorg wordt gewerkt volgens de principes van evidence-based medicine. Evidence-based medicine (EBM) is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste wetenschappelijk bewijs om beslissingen te nemen voor individuele patiënten. De praktijk van EBM impliceert het integreren van klinische expertise van de zorgverlener met het beste externe bewijsmateriaal uit systematisch onderzoek. De voorkeuren, wensen en verwachtingen van de cliënt of patiënt spelen bij de besluitvorming een centrale rol.

  Om tot een goed onderbouwde beslissing te komen is het belangrijk om relevante, goed geformuleerde vragen te stellen. Het zorgvuldig formuleren van een onderzoeksvraag, voorkomt dat er te veel of te weinig informatie gevonden wordt. Daarnaast is de onderzoeksvraag leidend voor het selecteren van de gevonden informatie: geeft deze antwoord op de gestelde vraag? 

 • PubMed is de meest gebruikte database voor biomedische wetenschappelijke artikelen uit MEDLINE. De database bevat ook informatie over artikelen die nog niet geïndexeerd zijn in MEDLINE. PubMed bevat meer dan 25 miljoen referenties van tijdschriftartikelen. Je kunt zoeken op artikelen in PubMed  via verschillende onderdelen, zoals auteur(s), titel van het artikel, tijdschriftgegeven, aangevuld met abstract en MeSH-termen. Zie ook de handleiding Zoeken in Pubmed.
  PubMed is bereikbaar via www.pubmed.gov

 • In The Cochrane Library worden systematische reviews gepubliceerd. De Cochrane reviews zijn van hoge kwaliteit en  zijn te gebruiken voor de onderbouwing van evidence-based richtlijnen. 
  Abstracts van reviews uit de Cochrane zijn voor iedereen toegankelijk via www.thecochranelibrary.com
  Voor fulltext reviews kun je met je BIG-registratie inloggen via http://www.farmacotherapie.org/

  Hoe kun je zoeken in de Cochrane Library? 

  Op de startpagina kun je een zoekopdracht invoeren. Standaard staat de zoekfunctie op Titel, Abstract of Keywords ingesteld. Met het uitklapmenu kun je andere zoekvelden kiezen, bijvoorbeeld een auteursnaam. 

  Met Advanced Search kun je zoeken op vier verschillende manieren: via Search voor eenvoudige zoekacties; via Search Manager om te zoeken via de Booleaanse operatoren (AND, OR, NOT); via Medical Terms voor het zoeken op MeSH-termen en met Browse kun je reviews en andere bronnen doorbladeren. 

 • De TRIP-database is een zoekmachine die een aantal bronnen wereldwijd tegelijk doorzoekt. TRIP zoekt in onder andere primaire onderzoeksartikelen, internationale richtlijnen, systematic reviews en evidence-based synopses (korte samenvattingen van oorspronkelijke onderzoeksartikelen). In de database staan abstracts van artikelen en sommige artikelen zijn volledig beschikbaar. 

Lees ook

Ondersteunende producten

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda