Vakkennis

Laatste update: 26 september 2023
Plaatsingsdatum: 11 april 2023

Een eerste (of nieuwe) stap in je carrière als verloskundige? Gefeliciteerd! 
Uit onderzoek blijkt dat startende verloskundigen de overgang van opleiding naar praktijk als spannend en uitdagend ervaren. Er is dan vaak behoefte aan support. Support heeft een positief effect op hoe startende verloskundigen zich verder ontwikkelen in de verschillende rollen als verloskundige, de verbinding met de werkplek en het ervaren van meer bevlogenheid. Daarnaast leidt support tot minder onzekerheid over het eigen handelen.

Daarom heeft de KNOV tools ontwikkeld die jou ondersteunen bij de start op je nieuwe werkplek. Zodat nieuw niet onbekend is!

'Een goede start voor elke verloskundige'

 

 • De KNOV heeft in 2023 het handboek: Starten als verloskundige ontwikkeld. Dit handboek kun je gebruiken als houvast bij je start als verloskundige of als je op een nieuwe werkplek gaat werken. Bijvoorbeeld:

  • Twijfel je tussen werken als zelfstandige of in dienstverband? De kenmerken zijn in het handboek op een rijtje gezet. 
  • Welke zaken moet je regelen als je start als waarnemer of in loondienstverband? Het handboek geeft hier uitleg over. De regelzaken zijn uitgezet in een tijdlijn. 
  • Het proces van solliciteren en inwerken.  
 • Een buddy verwelkomt, begeleidt, ondersteunt en integreert de nieuwe collega op de werkvloer. Dit draagt bij aan verbetering van functioneren, een hogere werktevredenheid van de nieuwe collega en voorkoming van vroegtijdige uitval. 

  Handleiding

  In de handleiding buddysysteem krijgen verloskundigen handvatten om het buddysysteem op te zetten en uit te voeren in een verloskundigenpraktijk of verlosafdelingen van ziekenhuizen. Zo is er een stappenplan opgenomen dat de implementatie ondersteunt en gebruikt kan worden als bewijsmateriaal voor het Kwaliteitsregister. 

  Webinar

  Tijdens het webinar op 20 september 2023 werd ingegaan op de voordelen van het buddysysteem.
  Liesbeth Kool, docent en onderzoeker aan de AVAG, deelde tijdens het webinar vanuit de wetenschap de meerwaarde van een goede start op de werkvloer. Liesbeth promoveert binnenkort op het thema ‘welzijn in het werk van verloskundigen’. Naast deze onderbouwing voor het buddysysteem werden handvatten gegeven om het buddysysteem te implementeren in de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis. Voor het terugkijken van het webinar (na inlog te vinden in de side bar) is het mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen. Dit doe je door de volgende gegevens te verzenden naar Sanderieke Verweij, sverweij@knov.nl

  • Voor-  en achternaam 
  • E-mailadres 
  • BIG-nummer  
  • Antwoorden van de 3 controlevragen.  
  Blog

  Verloskundige Kirsten Schatorjé schreef een gastblog voor Zin in Zorg over het buddysysteem. Zin in Zorg zet staat voor meer voor meer werkplezier, meer tijd voor de patiënt en mentaal fitte zorgprofessionals. Het project Duurzame inzetbaarheid sluit daar mooi op aan.  

  Ervaring in de eerste lijn

  Kirsten Schatorjé en verloskundige Floortje Hagenaars delen in onderstaande video hun ervaring met het buddysysteem. Het buddysyteem geeft kracht, zelfvertrouwen en werkplezier.  

   

 • Als verloskundige volg je geregeld bij- en nascholingen. Op deze manier investeer je in het verwerven en behouden van kennis en vaardigheden. Op PE-online vind je ons volledige aanbod van geaccrediteerde scholingen voor verloskundigen. Zoek je een scholing specifiek voor startende verloskundigen? Op de website van Medische Scholingen is een selectie gemaakt van bij- en nascholingen, gericht op startende verloskundigen.

   

 • Ben je benieuwd hoe je een nieuwe collega goed kunt inwerken? Bekijk de pagina 'Begeleiden van startende verloskundigen'. Op deze pagina vind je tools voor verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen die ondersteuning bieden bij een goed inwerktraject. 

 • In het document Ondersteuning voor startende verloskundigen in Nederland kun je de wetenschappelijke onderbouwing voor het project ‘Support voor startende verloskundigen’ lezen.

Dit project wordt mogelijk gemaakt met Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw. 

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda