Vakkennis

Laatste update: 26 september 2023
Plaatsingsdatum: 11 april 2023

Wist je dat jij als ervaren verloskundige een belangrijke bijdrage kunt leveren aan een succesvolle startperiode van een nieuwe verloskundige collega? Een goed inwerktraject is essentieel. Het levert starters, de nieuwe werkplek en de gehele zorg veel voordeel op. Support van een ervaringsdeskundige om wegwijs te worden in het nieuwe werkveld is daarbij meer dan welkom. Daarom heeft de KNOV een aantal handige documenten ontwikkeld dat jou ondersteunt bij het goed begeleiden van nieuwe collega's tijdens de start.

Vul als verloskundigenpraktijk of ziekenhuis het inwerkdocument in, duik in de handleiding buddysysteem van de KNOV en koppel een nieuwe collega aan een buddy. Door een goed inwerktraject help je mee aan de duurzame inzetbaarheid van onze beroepsgroep!

'Een goede start voor elke verloskundige'

 

 

 • Onderstaande formats kun je gebruiken als inwerkdocument voor een nieuwe collega. Als je dit format één keer goed invult hoef je het daarna hooguit te updaten. Natuurlijk ben je vrij om dit format geheel naar eigen wens aan te passen.

  Inwerkdocument voor verloskundigenpraktijken
  Inwerkdocument voor ziekenhuizen
 • Een buddy verwelkomt, begeleidt, ondersteunt en integreert de nieuwe collega op de werkvloer. Dit draagt bij aan verbetering van functioneren, een hogere werktevredenheid van de nieuwe collega en voorkoming van vroegtijdige uitval.  

  Handreiking

  In de handleiding buddysysteem krijgen verloskundigen handvatten om het buddysysteem op te zetten en uit te voeren in een verloskundigenpraktijk of verlosafdelingen van ziekenhuizen. In deze handleiding is een stappenplan opgenomen. Dit stappenplan ondersteunt de implementatie en kan gebruikt worden als bewijsmateriaal voor het Kwaliteitsregister. 

  Webinar

  Tijdens het webinar werd ingegaan op de voordelen van het buddysysteem.
  Liesbeth Kool, docent en onderzoeker aan de AVAG, deelde tijdens het webinar vanuit de wetenschap de meerwaarde van een goede start op de werkvloer. Liesbeth promoveert binnenkort op het thema ‘welzijn in het werk van verloskundigen’. Naast deze onderbouwing voor het buddysysteem werden handvatten gegeven om het buddysysteem te implementeren in de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis. Voor het terugkijken van het webinar (na inlog te vinden in de side bar) is het mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen. Dit doe je door de volgende gegevens te verzenden naar Sanderieke Verweij, sverweij@knov.nl

  • Voor-  en achternaam 
  • E-mailadres 
  • BIG-nummer  
  • Antwoorden van de 3 controlevragen.  
  Blog

  Verloskundige Kirsten Schatorjé schreef een gastblog voor Zin in Zorg over het buddysysteem. Zin in Zorg zet staat voor meer voor meer werkplezier, meer tijd voor de patiënt en mentaal fitte zorgprofessionals. Het project Duurzame inzetbaarheid sluit daar mooi op aan.  

  Filmpje

  Kirsten Schatorjé en verloskundige Floortje Hagenaars delen hun ervaring met het buddysysteem. Het buddysyteem geeft kracht, zelfvertrouwen en werkplezier.  

 • Ben je benieuwd naar de ondersteuning die beschikbaar is voor startende verloskundigen? Bekijk de pagina 'Starten als verloskundige'

 • In het document Ondersteuning voor startende verloskundigen in Nederland kun je de wetenschappelijke onderbouwing voor het project ‘Support voor startende verloskundigen’ lezen.

Dit project wordt mogelijk gemaakt met Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw. 

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda