Vakkennis

Laatste update: 03 februari 2023
Plaatsingsdatum: 30 oktober 2013

Het NVOG modelprotocol ‘Datering van de zwangerschap’ is in 2011 tot stand gekomen en in augustus 2018 aangepast. Dit protocol is tot stand gekomen in een breed samengestelde werkgroep met deelname van verloskundigen. Het KNOV-bestuur heeft dit modelprotocol geaccordeerd. 

Doel van het protocol

Het doel van het protocol is te zorgen voor een uniforme zwangerschapsdatering in zowel de eerste, tweede als derde lijn. Dit is van belang bij een juiste datering voor de NIPT en combinatietest, reduceert het aantal inleidingen bij (dreigende) serotiniteit en helpt foetale groeirestrictie tijdig te herkennen, waardoor zowel morbiditeit als mortaliteit verminderd kunnen worden.  

Datering van de zwangerschap 

Datering van de zwangerschap met behulp van de CRL kan verricht worden tussen 20 (8+4) en 66 (12+6) mm. De optimale dateringperiode is tussen 10+0 en 12+6 weken zwangerschapsduur (CRL 32-66mm). De gecorrigeerde CRL-curve van Robinson en Fleming blijft de eerste keuze. Voor 10 weken moet de datering transvaginaal verricht worden en na 13+0 weken moeten ook de DBP en HC gemeten worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de curve van Verburg. Aan het modelprotocol zijn tabellen toegevoegd waarin een conversie wordt gemaakt van de CRL, HC of TCD-meting naar het aantal weken (plus dagen) zwangerschapsduur. Zo kan een echopraktijk zelf controleren of de goede curve is ingevoerd in de door hun gebruikte database of echoapparaat. 

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.

Lees ook

Nieuws

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda