Vakkennis

Laatste update: 08 december 2021
Plaatsingsdatum: 07 februari 2020

Het KNOV-addendum 'Ondersteuning bij de transitie en reanimatie van de pasgeborene' (augustus 2018) is een aanvulling op de NRR-richtlijn, voor eerstelijnsverloskundigen in de thuissituatie of vergelijkbare omstandigheden. 

Achtergrond 

In 2009 bracht de KNOV een standpunt uit over reanimatie bij pasgeborenen in de thuissituatie of vergelijkbare omstandigheden. Dit standpunt baseerde zich op de NVK-richtlijn 'Reanimatie van pasgeborenen' uit 2008 en maakte deze toepasbaar voor de specifieke werksituatie van eerstelijnsverloskundigen. 

Sinds 2010 is de Nederlandse Reanimatieraad (NRR) meer en meer de vertegenwoordiger geworden voor reanimatierichtlijnen. Deze multidisciplinaire raad is de Nederlandse tak van de European Resuscitation Council (ERC) en ontwikkelt reanimatierichtlijnen voor volwassenen, kinderen en pasgeborenen voor en met betrokken beroepsgroepen (overigens zonder de KNOV). De meest recente NRR-richtlijnen zijn in 2015 gepubliceerd op de website van de Reanimatieraad. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de CPR-Guidelines 2015 van de ERC. 
 

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.

Nieuws

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda