Plaatsingsdatum: 16 augustus 2022
De minister van VWS heeft besloten, op advies van de Gezondheidsraad, alle zwangeren de griepprik aan te bieden vanaf de 22e week van de zwangerschap tijdens het griepseizoen. Voor 2021 kregen alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten, zoals diabetes, de griepprik.
Wat betekent dit voor jou?
Van verloskundigen wordt verwacht dat zij zwangeren actief informeren over de griepprik. Indien de zwangere de griepprik wenst, kan zij op dezelfde wijze op de JGZ gewezen worden als bij de 22 wekenprik (kinkhoest, DKT-vaccinatie). De beschrijving van de taken van de verschillende stakeholders zijn hier te vinden. De wetenschappelijk adviseurs van de KNOV hebben een Q&A opgesteld, waarmee je de meeste vragen van je cliënten kunt beantwoorden. Het is mogelijk om het webinar van 14 september 2022 over maternale vaccinaties terug te kijken.
Waarom griepprik voor zwangere vrouwen vanaf 22 weken?
Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere vrouw zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis. Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig, maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeborenen. Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap zoals in het eerste trimester voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.