KNOV Winkelmandje (0) Menu

Leefstijl

Gepubliceerd: 16 december 2020, laatste update: 22 september 2021

Alcohol en zwangerschap


Het gebruik van alcohol tijdens de conceptie, zwangerschap en borstvoeding


Het advies van de Gezondheidsraad aan vrouwen (en partners) die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven is om geen alcohol te drinken. Het gebruik van alcohol in verschillende stadia van de zwangerschap brengt namelijk verschillende risico’s met zich mee voor de moeder en/of het (ongeboren) kind.

Wat zijn de risico’s van het drinken van alcohol rondom de zwangerschap?


Het drinken van alcohol door zowel de vrouw als de man, voorafgaand aan de conceptie, kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en kan zo de kans op een zwangerschap verkleinen. Ook vergroot alcoholgebruik rondom het moment van bevruchting de kans op een miskraam en vroeggeboorte. Tijdens de zwangerschap kan het drinken van alcohol het risico op zwangerschapscomplicaties verhogen. Daarnaast kan de alcohol gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind via het lichaamsvocht bereiken, dus ook wanneer de placenta er nog niet is. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt even hoog als dat van de moeder. Hierdoor kan alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het kind verstoren en leiden tot bijvoorbeeld groeiproblemen, gezichtsafwijkingen, neurologische afwijkingen, gedragsproblemen en in ernstige gevallen tot het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Na de geboorte, kan alcohol via de borstvoeding nog steeds overgedragen worden aan het kind. Gevolgen kunnen zijn dat het kind minder moedermelk drinkt of dat het slaap-waakritme wordt beïnvloed.

Het adviseren van de nulnorm


Er is nog veel onduidelijk over de precieze hoeveelheid alcohol die kan zorgen voor deze negatieve effecten. Onderzoek kan geen ‘veilige’ hoeveelheid van alcohol vaststellen die rondom de zwangerschap gedronken kan worden. Daarom wordt de zogenaamde nulnorm geadviseerd: de enige veilige situatie is het niet drinken van alcohol vóór en tijdens de zwangerschap.

Hoe vaak wordt er gedronken rondom de zwangerschap?

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is niet gebruikelijk: veel vrouwen stoppen bewust met het drinken van alcohol vanwege een zwangerschapswens of stoppen op het moment dat zij zwanger zijn. Toch zijn er ook vrouwen die vóór of tijdens de zwangerschap wél alcohol drinken.

Het Trimbos-instituut heeft in 2018 voor de tweede keer de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap in Nederland uitgevoerd. Een factsheet presenteert de meest recente Nederlandse cijfers over het middelengebruik van vrouwen en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap, zo ook over het alcoholgebruik.

Meer weten?

Op de website van het Experticecentrum Alcohol is de laatste wetenschappelijke kennis te vinden rondom het thema alcohol. Er is informatie te vinden over de cijfers van het alcoholgebruik rondom de zwangerschap en de risico’s ervan. Er wordt momenteel gewerkt aan een speciaal dossier rondom Alcohol en Zwangerschap.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur