KNOV Winkelmandje (0) Menu

Actieprogramma Kansrijke Start

Gepubliceerd: 25 juli 2019, laatste update: 29 oktober 2019

De verloskundige is de spil in de geboortezorg. De maatschappij verandert en de psychosociale problematiek neemt toe in Nederland, ook in de geboortezorg. Om de rol van spil in de geboortezorg te behouden, zal de verloskundige het lokale netwerk moeten uitbreiden naar het sociale domein. Ook de overheid is zich hiervan bewust. Daarom heeft VWS in september 2018 het actieprogramma Kansrijke Start gelanceerd.

Over Kansrijke Start

Wat is Kansrijke Start?

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg (waaronder de KNOV) en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden.

Het programma Kansrijke Start richt zich onder andere op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Ook het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders is een belangrijk aandachtspunt.

Doel

Het doel van het actieprogramma is om meer kinderen een kansrijke start te geven. Om hiervoor te zorgen, wil Kansrijke Start dat er:

  1. Meer kwetsbare ouders goed voorbereid met hun zwangerschap starten.
  2. Minder ongeplande en onbedoelde zwangerschappen in kwetsbare gezinnen voorkomen.
  3. Beter problemen (ook niet-medische) worden gesignaleerd bij (aanstaande) kwetsbare gezinnen.
  4. Meer aanstaande kwetsbare ouders eerder de juiste hulp krijgen.
  5. Meer kwetsbare ouders toegerust zijn voor het ouderschap en de opvoeding.
  6. Minder baby’s en jonge kinderen uit huis of onder toezicht worden geplaatst.

De theorie achter Kansrijke Start is het stimuleren en tot stand laten komen van effectieve lokale coalities die leiden tot verbeterde samenwerking en vroeg signalering van kwetsbare situaties.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur