KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wetenschappelijk adviseurs

Gepubliceerd: 05 maart 2018

Wilt u als kring, coöperatie of vereniging versterkt worden in uw dagelijks handelen en bij besprekingen met ketenpartners door middel van wetenschappelijke onderbouwing? Vindt u het lastig om informatie te zoeken, onderzoeksresultaten te interpreteren en deze resultaten om te zetten naar regionaal beleid? Om u hierbij te helpen heeft de KNOV een pool van wetenschappelijk adviseurs opgezet.

De pool met wetenschappelijk adviseurs

De KNOV faciliteert een pool met wetenschappelijk adviseurs die verloskundigen helpen bij het zoeken naar wetenschappelijke informatie en het interpreteren van de onderzoeksuitkomsten om kringen, coöperaties of verenigingen in multidisciplinair overleg te versterken. Daarnaast leveren zij een bijdrage aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld regionale protocollen, zorgpaden en de implementatie van de Zorgstandaard integrale geboortezorg.

Wat kan de wetenschappelijk adviseur voor u betekenen?

De wetenschappelijk adviseur versterkt kringen, coöperaties en verenigingen in besprekingen met ketenpartners. Ook draagt de adviseur bij aan het empoweren van verloskundigen met wetenschappelijke informatie. Op die manier beschikken verloskundigen over meer betrouwbare informatie waardoor zorg aan moeder en kind wordt geoptimaliseerd. Daarnaast kan de wetenschappelijk adviseur meehelpen aan het toetsen van het ingezette regionale beleid.

Duiding wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk adviseurs worden sinds kort ingezet voor het duiden van wetenschappelijk onderzoek.

De eerste duiding betreft het onderzoek van Peters e.a. naar het effect van medische interventies op de gezondheidsuitkomsten bij het kind. De gevolgen hiervan zijn direct terug te zien in de eerste 28 dagen na de bevalling, maar ook nog tot de leeftijd van 5 jaar. Dat maakt dit onderzoek uniek.

De duiding van het onderzoek vindt u op de website. Het artikel van Peters e.a. The effect of medical and operative birth interventions on child health outcomes in the first 28 days and up to 5 years of age: A linked data population-based cohort study is bijgevoegd.

Contact

Hebt u problemen bij de vragen of wilt u meer weten over de wetenschappelijk adviseurs? Stuur een mail naar de coördinator van de pool: Marjolein Udo.

Bent u een verloskundige met een master? Vindt u het leuk om andere verloskundigen te helpen bij de wetenschappelijk onderbouwing? Word dan ook wetenschappelijk adviseur. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met Marjolein Udo 030-2823126 of mudo@knov.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid