KNOV Winkelmandje (0) Menu

Alcohol en zwangerschap

Gepubliceerd: 16 februari 2018, laatste update: 29 mei 2018

Negen maanden niet

Landelijk zijn er initiatieven om het alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen. Zo heeft het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Universiteit Maastricht een gratis e-health programma voor zwangere vrouwen ontwikkeld. De online cursus 'negen maanden niet' is een hulpmiddel voor verloskundigen om het taboe over alcoholgebruik tijdens zwangerschap te doorbreken. Door "negen maanden niet" leren vrouwen meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Zij krijgen online een advies het alcoholgebruik te stoppen. Dit e-health-programma zorgt ervoor dat vrouwen meer gemotiveerd zijn om te stoppen met alcoholgebruik dan na een gesprek met een verloskundige.

Het Trimbosinstituut heeft financiering ontvangen van VWS voor een update van de online tool 'Negen maanden niet'.

Gevolgen van alcoholgebruik voor/tijdens de zwangerschap

In de vier weken voor de constatering van de zwangerschap heeft 43% van de moeders alcohol gedronken. Na constatering van zwangerschap heeft nog 4,6% van de zwangeren alcohol gedronken. Het is de veiligste keuze voor een zwangere om helemaal geen alcohol drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De risico's en de ernst van de schade nemen toe naarmate er vaker gedronken en naarmate er per keer meer gedronken wordt. Uit een grootschalig Australisch onderzoek blijkt dat zelfs incidenteel alcoholgebruik tijdens de zwangerschap effect heeft op de ontwikkeling van de baby (JAMA Pediatrics.17 )

Alcoholgebruik veroorzaakt:

  • Onvruchtbaarheid
  • Kans op een miskraam
  • Schade aan hersenen of andere organen van het (ongeboren) kind
  • Vroeggeboorte
  • Laag geboortegewicht
  • Kans op Foetaal Alcohol Syndroom

Moeders met een hoog opleidingsniveau hadden vaker tijdens de zwangerschap gedronken dan moeders met een middelbaar of laag opleidingsniveau (respectievelijk 6,3%, 2,7% en 3,5%). Ook etniciteit hangt samen met het alcoholgebruik voor de zwangerschap: westerse moeders hebben vaker alcohol gedronken in de vier weken voor de constatering van de zwangerschap (49%) dan niet-westerse moeders (20%).16

In de factsheet 'Middelengebruik tijdens de zwangerschap' leest u meer achtergrondinformatie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur