KNOV Winkelmandje (0) Menu

Hepatitis B-Rijksvaccinatieprogramma

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 14 november 2019

​Hepatitis B-Rijksvaccinatieprogramma RIVM

Het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM coördineert het Rijksvaccinatieprogramma (RvP) en biedt vaccinaties aan voor jonge kinderen, onder meer voor Hepatitis B. Hepatitis B is de meest voorkomende virale infectieziekte ter wereld. Alle kinderen die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 krijgen bescherming tegen hepatitis B aangeboden. Kinderen krijgen de Hep B-inenting tegelijk met de inenting tegen pneumokokken en DKTP-Hib. De eerste prik wordt gegeven als het kind 6 tot 8 weken oud is. Daarna zijn er inentingen bij ongeveer 3, 4 en 11 maanden. Voor meer informatie zie rijksvaccinatieprogramma RIVM.

De CIB-richtlijn Hepatitis B

De overdracht van Hepatitis B verloopt vooral van moeder op kind. Dit houdt in dat een kind waarvan de moeder besmet is met Hepatitis meer risico loopt om hepatitis B te krijgen. Daarom is besloten om per januari 2006 een baby geboren uit een moeder die geïnfecteerd is met het hepatitis B-virus (draagster van het hepatitis B-virus ofwel HBsAg-positieve moeders) een extra hepatitis B-vaccinatie (Hep B-0), zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 48 uur na de geboorte. Daarbij dient vrijwel tegelijkertijd de vaccinatie immunoglobulinen (Hep B-1) worden toegediend. Het maakt dan niet uit welke injectie het kind het eerst krijgt.

De Hepatitis B-0 vaccinatie vlak na de geboorte maakt deel uit van de reeks hepatitis B-vaccinaties die kinderen van HBsAg-positieve moeders daarna op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen tijdens het bezoek aan het consultatiebureau.

Voor het beleid betreffende pasgeborene van HBsAg-positieve moeder en foldermateriaal wordt vanuit de richtlijn verwezen naar het Vaccinatieprogramma Hepatitis B-risicogroepen van het RIVM.

De richtlijn over Hepatitis B vindt u op de website van het RIVM.

Melden van bijwerkingen van vaccinatie

Het Bijwerkingencentrum vraagt verloskundigen om melding te doen van eventuele onverwachte, ernstige en/of verontrustende verschijnselen bij gevaccineerde kinderen. Melden van bijwerkingen kan via www.lareb.nl

Voor vragen over vaccinaties en vaccinatieschema's, kunt u terecht bij het RIVM. Zij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via nummer 030-274 2424 of via e-mail via libris@rivm.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur