KNOV Winkelmandje (0) Menu

Coronavirus

Gepubliceerd: 10 maart 2020, laatste update: 31 maart 2020

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt nog steeds toe. Het RIVM voert de regie over het landelijke beleid met betrekking tot COVID-19. Verloskundigen kunnen de laatste informatie, zowel voor professionals als patiënten, vinden bij RIVM of voor specifieke situaties, zoals de situatie in Brabant, de informatie volgen via hun lokale GGD en het crisisteam van eigen regionale netwerk. Het is dus belangrijk dat u aanhaakt bij de ROAZ in uw regio.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Nieuwsbrief 16 maart 2020

Cliëntinformatie

De informatiebrieven kunt u aan uw cliënten mailen. De poster met veiligheidsinstructies dient voor de wachtkamer. Voor uw website kunt u bijgaande afbeelding gebruiken om vrouwen met hoestklachten en koorts niet naar de praktijk te laten komen.

COVID-19 en zwangerschap - info voor hulpverleners

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie.

De gegevens die gepubliceerd zijn in de Lancet op 12 februari 2020 lieten bij 9 zwangere patiënten in het derde trimester milde ziekteverschijnselen zien, bestaande uit o.a. algehele malaise, koorts en hoesten. De neonatale uitkomst was in alle gevallen goed, en het virus werd bij geen van de kinderen aangetoond. Zie ook het artikel ‘Novel corona virus disease (COVID‐19) in pregnancy: What clinical recommendations to follow?‘ van 5 maart 2020.

Omdat er nog niet veel data beschikbaar is over zwangere vrouwen en hun kinderen hebben de NVOG, KNOV, NVK en RIVM besloten de RCOG-richtlijn te volgen (zie onderaan pagina).

Wij verwijzen dan ook naar de algemene informatie van het RIVM ten aanzien van maatregelen die men dient te treffen bij een verdenking op een infectie met COVID-19 en naar de voorzorgsmaatregelen in de thuissituatie en binnen uw ziekenhuis indien er zich een patiënt presenteert met klachten die kunnen wijzen op een infectie met COVID-19

Uit eerdere coronavirusepidemieën als SARS-CoV en MERS-CoV is bekend dat zwangere vrouwen een risicogroep vormden met betrekking tot respiratoire problemen. Mocht deze situatie zich ook bij COVID-19 voordoen, zullen wij deze informatie samen met het RIVM met u delen. Hiervoor is o.a. een registratie opgezet die op internationaal niveau zal verlopen door gebruik te maken van de registratiesystemen die zijn aangesloten bij de International Network of Obstetric Survey Systems (INOSS). In Nederland is dit de Netherlands Obstetric Surveillance System (NethOSS). Omdat de NVOG belang hecht aan het verzamelen van data over zwangerschap en een infectie met COVID-19 vragen wij zorgverleners alle zwangeren met een infectie met COVID-19 in thuisisolatie of opgenomen in een ziekenhuis, te melden via NETHOSS. De ziekenhuizen kunnen registreren via de gebruikelijke route (verloskundigen en huisartsen kunnen hier ook gebruik van maken); de aangestelde Nethoss contactpersonen ontvangen beveiligde registratiemails (bij vragen: info@nethoss-perined.nl).

Bij het vaststellen van een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen in de eerste lijn adviseren wij ruggenspraak te houden met de gynaecoloog uit de tweede of derde lijn. Bij opname van zwangere vrouwen met respiratoire problemen en noodzaak tot (IC)-opname, kunt u uiteraard contact opnemen met de NVOG, pijler FMG.

Hoe kan ik de continuïteit van mijn praktijk waarborgen?

De regio's Arnhem en Den Bosch hebben hun protocol/draaiboek beschikbaar gesteld als voorbeeld voor andere regio's. Kring Oude IJssel heeft haar cliënteninformatie gedeeld. Hartelijk dank hiervoor.

Draaiboek Arnhem

Statement Kring Oude IJssel cliënten

Draaiboek Den Bosch

CPZ

Het CPZ ondersteunt de landelijke beroeps- en brancheorganisaties in de geboortezorg in deze crisis waar ze kan. O.a. door informatievoorziening t.a.v. richtlijnen en afspraken op landelijk niveau steeds actueel te houden en partijen te verbinden. Op de themapagina www.kennisnetgeboortezorg/corona treft u steeds een bundeling van al het actuele coronanieuws voor de geboortezorg van de geboortezorgpartijen en andere belangrijke stakeholders.

Zwangeren kunt u ook verwijzen naar www.allesoverzwanger.nl. Ook de veelgestelde vragen van zwangeren wordt hier regelmatig ge-update.

Interessante links

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid