KNOV Winkelmandje (0) Menu

Screeningsinstrument vroegsignalering

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 16 april 2015

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. De omvang van huiselijk geweld in de Nederlandse samenleving is hoog. Jaarlijks sterven naar schatting 70 vrouwen en 40 kinderen door geweld in het gezin. Huiselijk geweld begint regelmatig in of vlak na de zwangerschap, of neemt dan toe. Vrouwen praten hier niet gemakkelijk (uit zichzelf) over met zorgverleners.

Tijdens de anamnese in het eerste bezoek aan de verloskundige wordt vaak gevraagd naar negatieve seksuele ervaringen. Omdat hier dikwijls de partner bij aanwezig is, is niet duidelijk in hoeverre vrouwen deze vraag eerlijk beantwoorden.

Signalen huiselijk geweld

Verloskundigen zijn veelal niet bekend met de signalen die kunnen wijzen op huiselijk geweld. Wanneer zij een vermoeden hebben, durven zij soms niet door te vragen uit angst voor wat er dan aan emoties loskomt. Daarnaast weten veel verloskundigen niet welke mogelijkheden er zijn op het gebied van begeleiding en/of verwijzing (er zijn geen verwijzingsprotocollen voorhanden).

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid