KNOV Winkelmandje (0) Menu

Prenatale screening Down + SEO

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 22 november 2016

Het draaiboek 'Downsyndroom en SEO' van het RIVM beschrijft het hele proces van prenatale screening. Het draaiboek helpt de zorgverlener bij de verschillende stappen binnen dit proces.

Screening op syndroom van Down

Combinatietest 1e trimester screening: Screening op syndroom van Patau (trisomie 13), Edwards (trisomie 18) en Down (trisomie 21) door het meten van de nekplooi bij de foetus in de 11e tot 14e week van de zwangerschap gecombineerd met bloedonderzoek bij de zwangere.

Structureel Echoscopisch Onderzoek

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) 2e trimester screening; Screening naar lichamelijke aandoeningen met het Structureel Echoscopisch Onderzoek in de 18e tot 20e week van de zwangerschap.

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe eerste trimester screening, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de zwangere zit ook erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn van trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom).

Meer informatie

Meer informatie over:

  • screening op het syndroom van Down en het SEO vindt u op de website van het RIVM
  • NIPT

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid