KNOV Winkelmandje (0) Menu

Langdurig gebroken vliezen a terme

Gepubliceerd: 16 december 2013, laatste update: 15 juni 2017

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën is een regelmatig voorkomende situatie in de Nederlandse verloskundige praktijk. Bij ongeveer 3% van de eerstelijns bevallingen wordt om deze reden de zorg overgedragen naar de tweede lijn. In de tweede lijn kan de bevalling zonodig worden ingeleid. Het belangrijkste risico bij langdurig gebroken vliezen is het ontstaan van een infectie bij het kind. Dit risico is klein (0.5%) maar stijgt als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn (2%).

​Landelijke afspraken

De KNOV, de NVOG en de NVK werken aan nieuwe landelijke afspraken in de Verloskundige Indicatie Lijst (VIL) over het omgaan met langdurig gebroken vliezen bij een a terme zwangerschap. Hierin worden afspraken gemaakt over het moment van overdracht, en (klinische) observatie na een spontane geboorte en >24 uur gebroken vliezen.

Ondersteunende producten

Ter ondersteuning van het gesprek met ketenpartners over integrale zorg heeft de KNOV een factsheet en time task matrix langdurig gebroken vliezen ontwikkeld. De factsheet geeft een overzicht van de belangrijkste feitelijke gegevens uit beschikbare nationale en internationale richtlijnen, gegevens uit de Perined-database en wetenschappelijke literatuur over een onderwerp wat ter sprake kan komen binnen een verloskundig samenwerkingsverband (VSV). De factsheet kan door verloskundigen gebruikt worden als hulpmiddel om de discussie te voeren met ketenpartners over langdurig gebroken vliezen à terme.

In de time task matrix is weergegeven welke zorg specifiek is bij langdurig gebroken vliezen. Het is bedoeld als hulpmiddel bij het maken van een zorgpad en kan gebruikt worden in het gesprek met ketenpartners.

  • Factsheet Langdurig gebroken vliezen, maart 2017 (675 KB alleen voor leden)
  • TTM Langdurig gebroken vliezen (455 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur