KNOV Winkelmandje (0) Menu

‘Ondersteuning bij de transitie en reanimatie van de pasgeborene’

Gepubliceerd: 21 november 2013, laatste update: 23 augustus 2018

KNOV-addendum

Het KNOV-addendum 'Ondersteuning bij de transitie en reanimatie van de pasgeborene' (augustus 2018) is een aanvullende richtlijn voor eerstelijnsverloskundigen in de thuissituatie of vergelijkbare omstandigheden bij de NRR-richtlijn (zie verder).

Achtergrond

In 2009 bracht de KNOV een standpunt uit over reanimatie bij pasgeborenen in de thuissituatie of vergelijkbare omstandigheden. Dit standpunt baseerde zich op de NVK-richtlijn 'Reanimatie van pasgeborenen' uit 2008 en maakte deze toepasbaar voor de specifieke werksituatie van eerstelijns verloskundigen.

Sinds 2010 is de Nederlandse Reanimatieraad (NRR) meer en meer de vertegenwoordiger geworden voor reanimatierichtlijnen. Deze multidisciplinaire raad is de Nederlandse tak van de European Resuscitation Council (ERC) en ontwikkelt reanimatierichtlijnen voor volwassenen, kinderen en pasgeborenen voor en met betrokken beroepsgroepen (overigens zonder de KNOV). De meest recente NRR-richtlijnen zijn in 2015 gepubliceerd op www.reanimatieraad.nl. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de CPR-Guidelines 2015 van de ERC.

De KNOV ondersteunt haar leden in de specifieke uitoefening van hun beroep. De KNOV ontwikkelde daarom dit addendum voor eerstelijnsverloskundigen in de thuissituatie of vergelijkbare omstandigheden. Het addendum is een nadere uitwerking van de NRR-richtlijn 'Reanimatie en ondersteuning van de transitie van het kind bij de geboorte' om deze toepasbaar te maken voor de specifieke werksituatie van eerstelijns verloskundigen. Het addendum is ontwikkeld in afstemming met de NRR en het vervangt het KNOV-standpunt van 2009.

Implementatie

In de tweede helft van 2018 zal de KNOV werken aan de implementatie van het addendum.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid