KNOV Winkelmandje (0) Menu

Continue begeleiding tijdens de baring

Gepubliceerd: 25 oktober 2013, laatste update: 21 maart 2019

Continue begeleiding tijdens de baring is het krachtigste middel om het verloop van de ontsluitingsfase gunstig te beïnvloeden. Ook heeft het een positieve invloed op de beleving van de baring omdat vrouwen zich ondersteund voelen. Daarom zet de KNOV zich in voor de continue begeleiding tijdens de baring. De KNOV heeft hierop een visie geformuleerd en een aantal praktische hulpmiddelen om continue begeleiding tijdens de baring te realiseren ontwikkeld.

Continue begeleiding tijdens de baring

Waarom continue begeleiding tijdens de baring?

Uit onderzoek blijkt dat continue begeleiding veel voordelen heeft:

 • waardering door de barende vrouw en vergroting van de tevredenheid van de vrouw
 • de baring duurt gemiddeld korter
 • de baring eindigt minder vaak in een kunstverlossing of een sectio caesarea
 • het leidt tot minder gebruik van medicamenteuze pijnbehandelingen.

Wat is continue begeleiding tijdens de baring?

De verloskundige brengt een vroeg bezoek op het moment dat de vrouw denkt dat de bevalling begonnen is of wanneer zij de verloskundige nodig heeft. De verloskundige beoordeelt tijdens dat eerste bezoek de situatie: is de baring begonnen? Hoe is de conditie van moeder en kind en hoe groot is de draagkracht van de moeder? Hoe is de begeleiding van de partner of andere mantelzorgers? De verloskundige bepaalt op grond van haar waarnemingen en in overleg met de cliënt en haar partner of familie het vervolgbeleid. Vanaf de actieve ontsluitingsfase blijft de verloskundige bij voorkeur zelf bij de zwangere, zij wordt niet meer alleen gelaten. Tijdens de latente fase kan ook de kraamverzorgende ingezet worden om de begeleiding te geven. Tijdens de actieve fase kan een kraamverzorgster de verloskundige bijstaan. In het ziekenhuis kan dit deel van de begeleiding door een kraamverzorgende of een obstetrie- en gynaecologie-verpleegkundige worden gedaan.

Visie Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte en de KNOV

De stuurgroep Zwangerschap en Geboorte heeft in het rapport ‘Een goed begin’ haar ideeën over begeleiding tijdens de baring weergegeven. De KNOV heeft een visie verwoord in reactie op het Stuurgroeprapport. De KNOV-visie is onderbouwd in de standaard 'Niet vorderende ontsluiting tijdens de baring'.

 • KNOV-visie op continue begeleiding (189 KB alleen voor leden)

Toetsprogramma

Het toetsprogramma ‘Ondersteuning tijdens de ontsluitingsfase’ is ontwikkeld voor gebruik in de toetsgroepen. Dit programma staat uitgebreid stil bij continue begeleiding tijdens de baring.

Samenwerking met de kraamzorg

Onder de regie en verantwoordelijkheid van de verloskundige kan in de vroege fase van de bevalling een kraamverzorgende worden ingezet voor continue begeleiding. Verloskundigen en kraamzorgorganisaties hebben afspraken gemaakt over de inzet van kraamverzorgenden zodat zwangeren vanaf het begin van de bevalling niet meer alleen gelaten worden. Lees meer over de afspraken in het Kwaliteitskader Vroegtijdige Partusondersteuning Kraamverzorgenden.

Scholing vervroegde partusassistentie kraamzorg

Verloskundigen worden regelmatig benaderd om een scholing te ontwikkelen of te geven aan kraamverzorgenden. Er is een aantal bestaande cursussen waarvan gebruik van kan worden gemaakt. Scholingen die voldoen aan de eisen uit het Kwaliteitskader zijn:

 • Een eendaagse cursus voor kraamverzorgenden van Verloskundige praktijk de Moriaen. Contact kan worden opgenomen met info@moriaen.nl
 • Het kenniscentrum van de verloskunde academie Maastricht is bezig met een scholingsaanbod. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen via kenniscentrum@avm.nl

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur