KNOV Winkelmandje (0) Menu

Mijn Zorgplan

Gepubliceerd: 23 oktober 2013, laatste update: 21 november 2013

Een zorgplan is een bundeling van alle informatie die tijdens de zwangerschap door de verloskundig hulpverlener aan de cliënte wordt gegeven.

Onderdelen van een zorgplan zijn onder andere: een uitdraai van de informatie voor de cliënt uit het verloskundig dossier, allerlei voorlichtingsinformatie (bijvoorbeeld folders), praktijkinformatie, het geboorteplan, een lijstje met te bespreken onderwerpen tijdens de controles en het zorgpad. Op deze pagina leest u meer over de achtergronden en vindt u voorbeelden van zorgplannen.

​Waarom een zorgplan?

Een zorgplan geeft de cliënt complete, eenduidige en op maat gemaakte informatie die in één map zit. De cliënt weet hierdoor wat zij kan verwachten tijdens haar zwangerschap en van de verloskundige zorg. De Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte adviseert om met zorgplannen te werken en de KNOV ondersteunt dit.

KNOV-pilot Zorgplan

De KNOV heeft in 2012 een pilot uitgevoerd over een aantal aanbevelingen van de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte. Zo ook over het zorgplan. Lees het verslag voor de opzet en inhoud van het speciaal daarvoor ontwikkelde zorgplan, voor de ervaringen van verloskundigen en cliënten daarmee en voor de aanbevelingen voor het vervolg. Uit de pilot is naar voren gekomen dat het geteste zorgplan niet goed bruikbaar is in de praktijk. De losse onderdelen zijn wel goed bruikbaar en die komen te zijner tijd op de website te staan.

Voorbeeld van een zorgplan uit Project 2Move

Voor het project 2Move van de STBN is een zorgplan ontwikkeld. Bekijk het voorbeeld van het zorgplan.

Meer informatie is te vinden op de website van STBN.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur