KNOV Winkelmandje (0) Menu

Preconceptiezorg voor client en professional

Gepubliceerd: 18 oktober 2013, laatste update: 20 maart 2014

Op 14 december 2010 deelt minister Schippers aan de Voorzitter van de Tweede Kamer mee, dat in afwijking van het beleid van haar voorganger, ze heeft besloten het kinderwensconsult niet breed en algemeen in te zetten, omdat ze betwijfelt of vrouwen met een kennisachterstand op het terrein van zwangerschap en geboorte wordt bereikt. Naar aanleiding hiervan zijn in het land diverse projecten/onderzoeken gestart met name gericht op het bereik van lager opgeleide.

Ontwikkelde producten

Het RIVM ontwikkelde in samenwerking met de KNOV en 20 andere beroepsgroepen de volgende producten gericht op zwangeren.

​Onderzoek

Door TNO is in samenwerking met de KNOV en de Kring regio Leiden en omstreken onderzoek gedaan naar effectieve strategieën om vrouwen en hun partner voor de zwangerschap te informeren over het kinderwensspreekuur.

Het Erasmus MC heeft diverse strategieën onderzocht, gericht op het bereiken van laag opgeleide vrouwen om voorlichting te geven over preconceptiezorg. Meer informatie is te vinden klaarvooreenkind.nl.

Project Healthy Pregnancy 4 All

De hoofddoelstelling van het project 'Healthy Pregnancy 4 All' is kennisontwikkeling door invoering en toepassing van ketenoverstijgende methoden en instrumenten.
Er worden experimenten ingezet op het gebied van:

  • programmatische preconceptiezorg
  • vernieuwde risicoselectie in de zwangerschap
  • het bereiken van hoogrisicogroepen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Erasmus MC en de website nietofwelzwanger.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid