KNOV Winkelmandje (0) Menu

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

Gepubliceerd: 09 oktober 2013, laatste update: 06 april 2017

Wat is NIPT

De NIPT (Non Invasieve Prenatale Test) is een test om foetaal DNA uit maternaal bloed te screenen op het Down syndroom. NIPT is een nieuwe test, die als proef in Nederland vanaf 1 april 2014 beschikbaar is binnen de kaders van de TRIDENT studie. De NIPT is een onderdeel van het bevolkingsonderzoek screening op het syndroom van Down. De test wordt aangeboden aan zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans op een kind met trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 (syndroom van Edwards) en trisomie 13 (syndroom van Patau) hebben.

Op dit moment komen zwangere vrouwen in Nederland in aanmerking voor deelname aan de TRIDENT-1 studie, indien er na het afnemen van een combinatietest sprake is van een 'verhoogde kans'. Op dat moment zijn er een aantal keuzes:

  1. Geen vervolgtest laten doen
  2. Een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie laten doen
  3. Meedoen aan een studie met de nieuwe test (NIPT)
Naar verwachting zal het screeningsaanbod per 1 april 2017 veranderen. Elke zwangere heeft dan vroeg in de zwangerschap 3 keuzemogelijkheden met betrekking tot prenatale screening:
  1. De zwangere kan besluiten geen test te doen
  2. De zwangere kan besluiten de combinatietest te doen (eventueel een NIPT of invasieve diagnostiek bij een verhoogde kans)
  3. De zwangere kiest voor NIPT als eerste test.

De NIPT is geen diagnostische test en biedt geen 100% zekerheid. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag.

De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Meer informatie:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid