KNOV Winkelmandje (0) Menu

Obesitas

Gepubliceerd: 23 september 2013, laatste update: 28 januari 2014

Obesitas kan samengaan met diverse problemen tijdens de zwangerschap, baring en kraambed. De eventuele gevolgen voor een individuele vrouw hangen samen met het optreden van comorbiditeit zoals diabetes gravidarum, maar ook met het aanwezig zijn van andere risicofactoren zoals leefstijl, leeftijd en etniciteit. De prevalentie van overgewicht en obesitas bij zwangere vrouwen is niet bekend. Wel zijn er algemene landelijke gegevens. Daaruit blijkt dat de prevalentie van obesitas in Nederland stijgt.

Nieuwe landelijke afspraken

In Nederland zijn er regionaal sterk verschillende samenwerkingsafspraken voor het omgaan met obesitas tijdens de zwangerschap en bevalling. Daarom werken de KNOV, de NVOG en de NVK aan nieuwe landelijke afspraken in de Verloskundige Indicatie Lijst.

In de nieuwe VIL zal er aandacht zijn voor landelijke afspraken over het BMI waarbij tweedelijns zorg wordt geadviseerd, en over aanvullende afspraken over de mogelijkheden voor een thuisbevalling bij een BMI > 30 kg/m2.

Ondersteunende producten

Ter ondersteuning heeft de KNOV de beschikbare literatuur samengevat in een factsheet over obesitas ( BMI > 30 kg/ m2). Ook heeft de KNOV een time task matrix voor obesitas ontwikkeld. Met deze hulpmiddelen kunnen verloskundigen afspraken maken in een VSV over integrale samenwerking in de keten over dit onderwerp.

Scholing 'Diagnostiek en behandeling obesitas'

Medisch Contact TV (MC TV) biedt voor professionals in de ketenzorg het e-learningprogramma 'Diagnostiek en behandeling van obesitas' aan.
KNOV-accreditatie: 1 punt ID-nummer 77423 (deel 1), 1 punt ID-nummer 77435 (deel 2).

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur