KNOV Winkelmandje (0) Menu

SSRI's

Gepubliceerd: 23 september 2013, laatste update: 20 april 2018

.

SSRI’s (Selectieve Serotonine Heropame Remmers) zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij angst- en depressieve klachten. Bij een kinderwens of in geval van zwangerschap dient een afweging te worden gemaakt tussen het verbeteren van de maternale gezondheid en het mogelijk veroorzaken van schadelijke effecten bij de foetus.

In Nederland gebruikt ongeveer 3% van de vrouwen SSRI’s in de zes maanden voorafgaand aan de zwangerschap. Ongeveer 2% van de zwangeren gebruikt een SSRI aan het begin van de zwangerschap. Dit percentage daalt naar 1,8% in het tweede en derde trimester. Van de vrouwen die voor de zwangerschap gestopt zijn met SSRI’s, gaat 10% in het tweede of derde trimester weer gebruiken. Het gebruik van SSRI’s is de afgelopen jaren sterk toegenomen in Nederland.

In Nederland ontbreekt het nog aan goede samenwerkingsafspraken voor het omgaan met het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Daarom werken de KNOV, de NVOG en de NVK aan nieuwe landelijke afspraken in de Verloskundige Indicatie Lijst. De KNOV ontwikkelt voor haar leden bovendien hulpmiddelen ter ondersteuning van het overleg in het VSV over dit onderwerp.

In de nieuwe VIL zal er aandacht zijn voor landelijke afspraken over samenwerking in de verloskundige keten en met andere disciplines bij psychiatrische problemen rondom de zwangerschap. Ook SSRI gebruik wordt besproken.

Ondersteunende producten

De KNOV heeft hulpmiddelen ontwikkeld waarmee verloskundigen afspraken kunnen maken in een VSV over integrale samenwerking in de keten over omgaan met SSRI’s. De KNOV heeft de beschikbare literatuur samengevat in een factsheet over SSRI gebruik. Ook is er een time task matrix ontwikkeld over SSRI-gebruik.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur