KNOV Winkelmandje (0) Menu

MRSA

Gepubliceerd: 17 september 2013, laatste update: 07 juli 2021

MRSA is een ongewone variant van de Staphylococcus aureus. De gewone Staphylococcus aureus is een bacterie die ongeveer 1 op de 3 gezonde Nederlanders bij zich draagt. Meestal zit de bacterie in de neus of op de huid. De meeste mensen worden niet ziek van deze bacterie. MRSA is een bijzondere Staphylococcus aureus die in tegenstelling tot de gewone Staphylococcus aureus ongevoelig is voor veel antibiotica.

De risico's van MRSA

Minder dan 1% van de Nederlanders draagt MRSA bij zich. MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard. Het dragen van de bacterie is over het algemeen niet gevaarlijk en verloopt meestal ongemerkt. Voor patiënten met wonden, infusen, katheters of een zwakke gezondheid kan MRSA echter wel een gevaar opleveren.

Het verloskundig beleid bij MRSA

Informatie voor het MRSA-beleid in verloskundige praktijken en ziekenhuizen vindt u op de website van de Werkgroep InfectiePreventie (WIP). De WIP-richtlijn MRSA doet aanbevelingen voor het beleid bij MRSA-positieve cliënten of patiënten en ook voor (mogelijk) MRSA-positieve zorgverleners.

Thipdoc

Voor verloskundigen is er een ‘ThipDoc’ beschikbaar met antwoorden op veelgestelde vragen bij MRSA-positieve cliënten in de eerstelijns praktijk.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur