KNOV Winkelmandje (0) Menu

Samenwerkingsafspraken huisartsen en verloskundigen

Gepubliceerd: 04 september 2013, laatste update: 04 november 2013

In 2012 zijn er in het kader van de herziening van de NHG-standaard 'Zwangerschap en Kraamperiode' samenwerkingsafspraken gemaakt tussen huisartsen en verloskundigen. Deze zijn toegevoegd aan de standaard.

Huisartsen en verloskundigen versterken elkaar in de eerste lijn en kunnen daardoor de meeste problemen (gezamenlijk) oplossen. Hiervoor is nodig dat zij elkaar laagdrempelig consulteren en informeren over relevante medische en psychosociale zaken. Zij zijn op de hoogte van elkaars relevante richtlijnen. Uitgangspunt is dat het beleid wordt vastgesteld in samenspraak met de zwangere en dat zij toestemming heeft gegeven voor informatie-uitwisseling tussen huisarts en verloskundige.

De verloskundige heeft de regie over de begeleiding van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed en verricht dan ook direct na de geboorte het onderzoek van de pasgeborene. Zij is het eerste aanspreekpunt voor de kraamvrouw en kraamverzorgende. De huisarts heeft tijdens de zwangerschap en het kraambed de regie over niet-zwangerschapsgerelateerd medische kwesties en over verwijzingen naar andere hulpverleners dan de gynaecoloog en kinderarts.

In de samenwerkingsparagraaf zijn verder afspraken te vinden over berichtgeving en informatie-uitwisseling tussen huisarts en verloskundige en afspraken over wederzijdse consultatie en verwijzing. Deze zijn terug te vinden in een overzichtelijke tabel.

Ook schenkt de paragraaf aandacht aan aandachtspunten voor regionale samenwerking. Hier kan men op regionaal niveau eventueel met behulp van de ROS mee aan de slag.

Meer informatie

In de NHG-standaard 'Zwangerschap en kraamperiode' is de samenwerkingsparagraaf integraal opgenomen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid