KNOV Winkelmandje (0) Menu

Diabetes

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 12 januari 2016

Diabetes gravidarum (GDM) is een ziektebeeld dat toenemend in de zwangerschap wordt gediagnosticeerd. In 2011 werd 1% van de zwangeren naar de tweede lijn verwezen in verband met GDM in 2015 was dit 2%. De prevalentie van GDM in Nederland wordt geschat op 2-5%.

In Nederland zijn er regionaal sterk verschillende samenwerkingsafspraken tussen verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen voor de begeleiding van de zwangere als er sprake is van GDM. Tot op heden is er bij de herziening van de Verloskundige Indicatie Lijst (VIL) geen consensus bereikt over dit onderwerp.

Ondersteunende producten

Ter ondersteuning van het gesprek met ketenpartners over integrale zorg heeft de KNOV een factsheet en time task matrix GDM ontwikkeld. De factsheet GDM geeft een overzicht van de belangrijkste feitelijke gegevens uit beschikbare nationale en internationale richtlijnen, gegevens uit de Perined-database en wetenschappelijke literatuur en kan bijdragen bij het nemen van beslissingen ten aanzien van screening, diagnostiek en behandeling van diabetes gravidarum in de verloskundige praktijk/kliniek. Daarnaast is de Time Task Matrix (TTM) ontwikkeld als hulpmiddel bij het maken van een zorgpad en in het gesprek met ketenpartners.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur