KNOV Winkelmandje (0) Menu

Anemie

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 07 november 2013

Het opsporen van anemie is onderdeel van de prenatale zorg en hoort tot het basistakenpakket van elke verloskundige.

In 2010 is de herziene KNOV-standaard 'Anemie in de eerstelijns verloskundige praktijk' uitgekomen. Sinds het verschijnen van de standaard Anemie uit 2000 wordt er bij onderzoek en diagnose van anemie in de zwangerschap rekening gehouden met de normale aanpassing van het lichaam aan de zwangerschap.

De standaard behandelt definities van anemie, aanpassingen van het Hb in de zwangerschap, de invloed van ijzergebreksanemie en hemoglobinopathie op de zwangerschap kraamperiode. Verder komen aan bod hoe anemie te diagnosticeren in de zwangerschap en aanbevelingen voor behandeling in de verloskundige praktijk.
Op de praktijkkaart staan o.a. de Hb-referentiewaarden en een schema over diagnostiek van ijzergebreksanemie in de zwangerschap en kraamperiode.

Wetenschappelijke onderbouwing

De aanbevelingen in de standaard zijn gebaseerd op een systematisch literatuuronderzoek en overige (praktische) overwegingen. De resultaten van dit literatuuronderzoek zijn samengevat per vraag in evidencetabellen.

Ondersteunende producten

Met het KNOV-toetsprogramma ‘Anemie in de verloskundige praktijk’ kan het eigen beleid van diagnose en behandeling van ijzergebreksanemie in kaart worden gebracht en getoetst. Het toetsprogramma behandelt het onderwerp in twee of drie bijeenkomsten.

Meer informatie

Het anemiebeleid uit de standaard komt ook terug in de NHG-standaard Zwangerschap en Kraamperiode van de huisartsen.

In het Tijdschrift voor Verloskundigen en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde hebben artikelen gestaan over de KNOV-standaard Anemie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur