KNOV Winkelmandje (0) Menu

Tabak & roken

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 07 juli 2021

De CBO-richtlijn ‘Tabaksverslaving’ bevat aanbevelingen gericht op stoppen met roken. Een groot scala aan interventies maken deel uit van de aanbevelingen. De richtlijn besteedt ook aandacht aan het stoppen-met-rokenadvies in de verloskundigenpraktijk.

De richtlijn ‘Tabaksverslaving’ maakt onderscheid tussen gedragsmatige interventies (eenmalige of kortdurende begeleiding, telefonische begeleiding of meer intensieve interventies), farmacologische ondersteuning en zelfhulpmaterialen.

De richtlijn 'Tabaksverslaving' is in 2009 opgesteld door het CBO (Kwaliteitsinstituut in de zorg) met medewerking van een groot aantal beroepsorganisaties, waaronder de KNOV.

Ondersteunende producten

Voor verloskundigen is er een instrument ontwikkeld, de V-MIS, waarmee zij zwangere vrouwen kunnen ondersteunen om te stoppen met roken. Het Trimbosinstituut organiseert trainingen waarin verloskundigen leren werken met de V-MIS.

Verloskundigen die het stoppen-met-roken-advies in hun praktijk willen implementeren kunnen hiervoor gebruik maken van de KNOV-handreiking 'Stoppen met roken'.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur