KNOV Winkelmandje (0) Menu

Baringshouding

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 01 november 2013

Bevallen in een andere houding dan de rugligging heeft grote voordelen. De KNOV vindt het belangrijk dat de verloskundige de cliënt hierover goed informeert zodat de cliënt zelf de keuze kan maken voor de meest comfortabele baringshouding. Deze pagina toont achtergrondinformatie en de KNOV-producten over dit onderwerp.

Waarom de vrouw zelf laten kiezen voor haar bevalhouding?

Uit onderzoek blijkt dat bevallen in een andere houding dan liggend op de rug, veel voordelen heeft:

  • De ontsluitingsduur en uitdrijvingsduur is korter
  • vrouwen ervaren minder pijn
  • vrouwen vinden het makkelijker om te persen
  • kleinere kans op interventies zoals episiotomieën en vaginale kunstverlossingen
  • als vrouwen zelf gekozen hebben voor de baringshouding geeft het een gevoel van controle en kijken zij in de eerste periode na de bevalling beter op hun bevalling terug

Handreiking 'Baringshoudingen tijdens de uitdrijving'

De handreiking 'Baringshoudingen tijdens de uitdrijving' bevat achtergrondinformatie en geeft praktische handvatten en specifieke aanbevelingen voor de voorlichting en de verloskundige zorg tijdens de uitdrijving. Hiermee kan de verloskundige de barende vrouw ondersteunen bij het kiezen van voor haar geschikte baringshoudingen.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

MIO-pakket 'Baringshoudingen tijdens de uitdrijving'

Bij de handreiking is een MIO-pakket gemaakt zodat de handreiking gebruikt kan worden als instrument voor de bespreking in een toetsgroep (in plaats van een toetsprogramma). Kijk hiervoor op 'MIO-pakket'.

Meer achtergrondinformatie

Het KNOV-standpunt ‘Voorlichting over pijn en pijnbehandelingen tijdens de baring’ bevat achtergrondinformatie over houdingsveranderingen tijdens de bevalling en het effect daarvan op baringspijn. Het geeft ook daaraan gekoppelde aanbevelingen voor het verloskundig handelen. Dit standpunt dient als actualisering van het hoofdstuk over pijn in de KNOV-standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’ en als specifieke aanvulling op de KNOV-standaard ‘Prenatale verloskundige begeleiding’.

Folder 'Jouw bevalling: welke houding past bij jou?'

De KNOV heeft de folder ‘Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?’ ontwikkeld. Deze folder bevat duidelijke illustraties van verschillende houdingen. Met deze folder kan de verloskundige de voorlichting aan zwangeren ondersteunen.

Poster 'Houdingen tijdens de bevalling'

Er is een poster beschikbaar waarop diverse bevallingshoudingen staan afgebeeld. U kunt deze uitprinten en in uw verloskundigenpraktijk ophangen of op de afdeling verloskunde in het ziekenhuis.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur