KNOV Winkelmandje (0) Menu

Pijnbehandeling

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 26 oktober 2015

Remifentanil

Remifentanil is een opioid dat wordt toegediend via een infuus dat geprikt wordt op de hand. De vrouw krijgt uitleg van de directe zorgverlener over de pomp waarmee zij zelf de hoeveelheid remifentanil kan regelen. Omdat de vrouw zelf de hoeveelheid remifentanil bepaalt (met een maximum om overdosering te voorkomen), is dit een vorm van patient gecontroleeerde analgesie (PCA). Remifentanil werkt snel, al na een paar minuten, en het wordt snel weer afgebroken. Aangezien remifentanil gemakkelijk de placenta passeert, wordt de conditie van moeder en kind bewaakt. Bij de vrouw wordt de zuurstofsaturatie regelmatig gecontroleerd met een vingermeter. De hartslag van het kind wordt permanent gecontroleerd met een CTG.

Standard Operating Procedure over het gebruik van remifentanil-PCA op de verloskamer

Remifentanil-PCA werd niet aanbevolen voor algemeen gebruik in de multidisciplinaire richtlijn ‘Medicamenteuze pijnbehandelingen tijdens de bevalling’ (2008). Toch werd remifentanil in veel ziekenhuizen gebruikt, ook buiten een onderzoek setting.

Om de veiligheid rondom het gebruik van remifentanil-PCA te waarborgen heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de betrokken beroepsgroepen verzocht een Standard Operating Procedure (SOP) te maken. Dit is een stappenplan voor het gebruik van remifentanil-PCA op de verloskamer. De SOP is opgesteld door een werkgroep die is ingesteld door de besturen van de KNOV, NVA, NVOG en NVZA.

De KNOV is verheugd dat de partijen tot een gezamenlijk document zijn gekomen. Een volgende stap voor de betrokken partijen is het maken van een gezamenlijke informatiefolder voor de zwangere waarin objectieve informatie over o.a. de effectiviteit en bijwerkingen van remifentanil wordt gegeven. Tot deze folder beschikbaar is, kunt u de zwangere voorlichten over remifentanil met de KNOV-folder: ‘Hoe ga je om met pijn?’

De SOP is geen officiële richtlijn of protocol. Wel kan de SOP als leidraad dienen bij het opstellen van lokale protocollen.

In de werkgroep is afgesproken dat herziening van de multidisciplinaire richtlijn ‘Medicamenteuze pijnbehandelingen tijdens de bevalling’ uit 2008 op korte termijn moet worden gestart.

  • Standard Operating Procedure remifentanil-PCA op de verloskamer (433 KB alleen voor leden)
  • Checklist remifentanil (210 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur