KNOV Winkelmandje (0) Menu

Pijnbehandeling

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 26 oktober 2015

Lachgas

Pijnbehandeling met lachgas (ook bekend onder de naam Entonox® en Relivopan®) is veilig in gebruik voor moeder en kind. Verloskundigen die hiervoor geschoold zijn, mogen lachgas toedienen in een geschikte ruimte (in geboortecentra en ziekenhuizen) en m.i.v. 1 september 2014 ook zelfstandig voorschrijven.

Voordelen lachgas

Pijnbehandeling met lachgas:

 • vergroot keuzemogelijkheid zwangere in pijnbehandelingen
 • heeft een snelle werking
 • is binnen enkele minuten uitgewerkt na stoppen toediening
 • heeft een aangetoonde, matig pijnstillende werking
 • is bruikbaar in actieve fase van de ontsluiting
 • heeft weinig bijwerkingen moeder
 • heeft geen bijwerkingen kind

Randvoorwaarden toedienen lachgas

Lachgas mag alleen gebruikt worden in een omgeving met adequate toedienings- en afzuigingsmogelijkheden. Oftewel in geboortecentra en ziekenhuizen en daarom niet in een thuissituatie.

Bevindingen van de KNOV en het Erasmus MC zijn samen met de randvoorwaarden vastgelegd. Deze staan in het KNOV rapport 'Het gebruik van Relivopan® in de eerstelijns verloskunde’ en het KNOV-Erasmus MC rapport 'Randvoorwaarden voor het gebruik van Relivopan® in eerstelijns geboortecentra’.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Scholing lachgas verloskundigen

Verloskundigen moeten geschoold zijn om lachgas toe te dienen in een 'beveiligde omgeving'.

Er zijn twee scholingaanbieders:

Ondersteuning bij implementatie

Voor begeleiding en advies over de randvoorwaarden zoals technische organisatie (ventilatie- en afzuigmogelijkheden) en administratieve organisatie kunt u terecht bij Lachgasbevalt

Financiering

 • Per 1 januari 2015 kan de module ‘Bevalling met lachgassedatie in een geboortecentrum’ in rekening worden gebracht. Dit komt in de plaats van het huidige experimenttarief. Het tarief kan in rekening worden gebracht als zorgaanbieder en zorgverzekeraar een overeenkomst hiertoe hebben afgesloten waarin ook inzichtelijk is gemaakt dat gebruik van lachgas leidt tot een aannemelijke besparing op de kosten elders in de keten. De KNOV ontwikkelt bouwstenen voor integrale zorg die behulpzaam kunnen zijn in het gesprek met de verzekeraar. Als u hier meer over wilt weten kunt u contact opnemen met de helpdesk van de KNOV, per e-mail of telefoon 030 282 31 00.

  Zie voor de betreffende beleidsregel (kenmerk BR/CU-7098) de website van de Nederlandse zorgautoriteit.
 • De Nederlandse zorgautoriteit heeft op 16 september 2014 laten weten dat cliënten géén eigen bijdrage hoeven te betalen als zij gebruik maken van lachgassedatie als pijnbestrijding. Het maakt niet uit waar ze het lachgas krijgen: in een geboortecentrum, poliklinische of ziekenhuis setting. Hiertoe heeft het Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ) na afstemming met VWS besloten.

  Met dit besluit is er voor zwangeren geen financiële reden meer om te kiezen voor pijnbestrijding in de tweede lijn. 

Zelfstandig bevoegd

Met ingang van 1 september 2014 kunnen verloskundigen behalve zelfstandig lachgas toedienen het ook zelfstandig voorschrijven aan bevallende vrouwen. De AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) is hiervoor aangepast.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur