KNOV Winkelmandje (0) Menu

Pijnbehandeling

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 26 oktober 2015

Voorlichting over pijn en pijnbehandeling tijdens de baring

In 2013 is het KNOV-standpunt 'Voorlichting over pijn en pijnbehandeling tijdens de baring' verschenen. Dit standpunt geeft achtergrondinformatie over baringspijn en een overzicht van de verschillende pijnbehandelingen die mogelijk zijn tijdens de baring. Deze informatie kan de verloskundige gebruiken wanneer zij de vrouw voorbereidt op de bevalling.

Het KNOV-standpunt 'Voorlichting over pijn en pijnbehandeling tijdens de baring' evalueert de effectiviteit van 4 medicamenteuze pijnbehandelingen en 16 interventies die beogen de pijnbeleving te verminderen door het comfort van de vrouw te verhogen. Daarnaast bespreekt het standpunt de eventuele gevolgen van de behandelingen voor moeder en kind en praktische zaken.

Toetsprogramma 'Omgaan met baringspijn'

Het KNOV-toetsprogramma 'Omgaan met baringspijn' hoort bij het KNOV-standpunt 'Voorlichting over pijn en pijnbehandelingen tijdens de baring'.

Wetenschappelijke onderbouwing

De aanbevelingen in dit standpunt zijn gebaseerd op systematisch literatuuronderzoek en overige (praktische) overwegingen. In de evidencetabellen zijn de resultaten van dit literatuuronderzoek per vraag samengevat.

Hulpmiddelen voor integrale zorg

De KNOV heeft hulpmiddelen (factsheets en/of time task matrices) ontwikkeld ter ondersteuning van verloskundigen in VSV-overleg over dit onderwerp. Met behulp van deze hulpmiddelen kunnen afspraken gemaakt worden in het regionale ketenoverleg en kan een zorgpad gemaakt worden.

Over de voorlichting over pijn tijdens de baring heeft zij een time task matrix ontwikkeld. 

De ‘Taskforce Bouwstenen integrale verloskundige zorg’ heeft zogenaamde bouwstenen ontwikkeld voor het behoud van fysiologie en het voorkomen van onnodige medicalisering.

Ondersteuning voor verloskundigen

Om verloskundigen te ondersteunen bij het in praktijk brengen van de aanbevelingen zijn er drie cliëntenfolders en een voorlichtingsfilm beschikbaar:

De folder 'Hoe ga je om met pijn? 'is in 2015 geactualiseerd. Deze folder is digitaal ook beschikbaar in het Engels, Frans, Pools, Turks, Chinees (Mandarijn) en Arabisch. De vorige versie van de folder blijft digitaal beschikbaar in het Nederlands, Papiamento, Portugees, Spaans, Somalisch en Duits.

De film 'Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?' kan vertoond worden op voorlichtingsbijeenkomsten en ook individueel bekeken worden. Aan de hand van ervaringsverhalen van zwangeren en pas bevallen vrouwen wordt uitgelegd wat baringspijn is en welke methoden er zijn om met de pijn om te gaan. De voor- en nadelen van comfortverhogende en medicamenteuze methoden worden verduidelijkt met animaties. Er is een lange en een korte versie van de film.

Sinds 2016 is het toetsprogramma Omgaan met baringspijn gereed.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur