KNOV Winkelmandje (0) Menu

Leefstijl

Gepubliceerd: 16 december 2020, laatste update: 22 september 2021

Toolboxen leefstijl en zwangerschap 

In het project Vroegsignalering Leefstijl en Zwangerschap hebben de KNOV, het Voedingscentrum en het Trimbos-instituut toolboxen ontwikkeld voor drie leefstijlthema's: gezonde voeding, een alcoholvrije zwangerschap en stoppen met roken. Hieronder lichten we de toolboxen toe per leefstijlthema en kun je ze downloaden.

Alcohol & zwangerschap

Het project Alcoholvrije Start van het Trimbos-instituut zet zich in voor een alcoholvrije start van kinderen. Het doel hiervan is dat de nulnorm wordt gehanteerd: drink helemaal geen alcohol bij een zwangerschapswens, tijdens de zwangerschap of na de zwangerschap tijdens het geven van borstvoeding. Het project Alcoholvrije Start ondersteunt professionals uit de gehele geboortezorg om met cliënten in gesprek te gaan over het alcoholgebruik en de nulnorm te adviseren. In dit kader zijn verschillende materialen ontwikkeld en gebundeld. De bijbehorende website is in ontwikkeling.

In de toolbox Alcohol & zwangerschap zijn de reeds beschikbare materialen opgenomen.

Roken & zwangerschap

De Taskforce Rookvrije Start vertegenwoordigt verschillende beroepsverenigingen uit de geboortezorg en jeugdzorg. Deze Taskforce zet zich in voor een rookvrije start van kinderen. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce heeft verschillende materialen ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen in het gesprek met (aanstaande) ouders over stoppen met roken.

In de toolbox Roken & zwangerschap staan verschillende materialen van de Taskforce Rookvrije Start opgenomen en wordt verwezen naar hun website.

Voeding & zwangerschap

Het Voedingscentrum heeft veel informatie en praktische materialen over gezond en veilig eten tijdens de zwangerschap, bedoeld voor aanstaande ouders.

In de toolbox Voeding en zwangerschap vind je alle materialen op een rij, waar je als verloskundige gebruik van kunt maken.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur