KNOV Winkelmandje (0) Menu

Screeningsinstrument vroegsignalering

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 16 april 2015

Het screeningsinstrument

Veel risicofactoren voor een ongunstige groei- en opvoedingssituatie zijn al tijdens de zwangerschap en rond de geboorte te onderkennen. TNO en KNOV ontwikkelen een screeningsinstrument voor vroegsignalering van deze factoren. Zodra het screeningsinstrument gereed is zal het op de website geplaatst worden.

Het instrument bestaat uit een vragenlijst van (in de pilotfase) 48 items, die omstreeks de 20e week van de zwangerschap wordt ingevuld door de zwangere vrouw. Er wordt gevraagd naar zaken als de financiële situatie, het al dan niet hebben van een baan, alcohol- of drugsgebruik en de behoefte aan pedagogische adviezen. Bij een volgend consult bespreekt de verloskundige de vragenlijst met haar.

Op basis van de vragenlijst, gerichte observatie en het al dan niet voorkomen van risicofactoren kan de verloskundige zich een oordeel vormen over de situatie. Als die problematisch is, kan de verloskundige stappen ondernemen om verdere hulpverlening in gang te zetten. De screening is nauw verbonden met de screening op huiselijk geweld.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur