KNOV Winkelmandje (0) Menu

Vitamine D en K

Gepubliceerd: 24 oktober 2013, laatste update: 07 februari 2020

Vitamine K

Vanaf maart 2011 is, conform het advies van de Gezondheidsraad, de dosering vitamine K voor pasgeboren baby’s verhoogd.

Dat houdt in dat:

 • alle kinderen direct na de geboorte 1 milligram (mg) vitamine K oraal krijgen toegediend;
 • borst gevoede kinderen vanaf dag 8 tot en met 12 weken na de geboorte 150 microgram (mcg) vitamine K per dag oraal toegediend krijgen;
 • wanneer de baby meer dan 500 ml kunstvoeding krijgt, gestopt mag worden met vitamine K.

De KNOV neemt het advies van de Gezondheidsraad voor vitamine K suppletie direct na de geboorte en voor baby’s die de eerste 12 weken uitsluitend borstvoeding krijgen, ongewijzigd over.

Voor baby’s die de eerste 12 weken gedeeltelijk borstvoeding en minder dan 500 ml kunstvoeding krijgen, adviseert de Gezondheidsraad om dagelijks 150 mcg vitamine K te geven. De KNOV geeft voor deze baby’s een ander advies dan de Gezondheidsraad. Hieronder wordt uitgelegd waarom de KNOV afwijkt van het advies van de Gezondheidsraad.

Waarom een afwijkend advies

Lees meer..

Waarom een afwijkend advies voor kinderen die zowel borstvoeding als kunstvoeding krijgen?

De reden dat de KNOV een aangepaste advies geeft voor kinderen die gedeeltelijk borstvoeding en kunstvoeding krijgen, is dat zij vindt dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor het advies van de Gezondheidsraad.

Aan kunstvoeding is namelijk al vitamine K toegevoegd, ongeveer 50-60 mcg per 500 ml. Deze hoeveelheid geeft volgens de Gezondheidsraad een goede bescherming en daarom mogen kinderen die meer dan 500 ml kunstvoeding per dag krijgen, stoppen met de vitamine K suppletie.

Wanneer het advies van de Gezondheidsraad gevolgd wordt, zouden kinderen die minder dan 500 ml kunstvoeding krijgen, dagelijks zowel 150 mcg vitamine K uit suppletie én, afhankelijk van de hoeveelheid kunstvoeding, ook nog ongeveer 10-50 mcg vitamine K uit kunstvoeding krijgen. Zij krijgen dan dagelijks 150-200 mcg vitamine K.

Aangezien het rapport van de Gezondheidsraad geen onderbouwing geeft voor deze hoge dosering, heeft de KNOV hier expliciet naar gevraagd. De reactie van het Voedingscentrum, die de adviezen van het Gezondheidsraadrapport implementeert, was dat een dergelijke dosering niet schadelijk is.

Advies van het Voedingscentrum

Lees meer..

Het Voedingscentrum bracht in 2012 een rapport uit over de implementatie van het advies over vitamine K suppletie van de Gezondheidsraad. Hierin staat dat de dosering vitamine K voor kinderen die gedeeltelijk borstvoeding krijgen, nog ter discussie staat en dat deze vraag in de implementatiefase wordt opgepakt. In de rapportage Consultatieronde vitamine D-suppletie (inclusief vitamine K) van mei 2011 is de kanttekening van de KNOV opgenomen.

Onduidelijk advies Voedingscentrum voor baby’s die minder dan 500 ml kunstvoeding krijgen

Sinds juli 2013 staat op de website van het Voedingscentrum dat baby’s die gedeeltelijk borst- en kunstvoeding krijgen wel extra vitamine K moeten gebruiken, maar er wordt geen dosering gegeven. Het is onduidelijk hoeveel vitamine K de ouder/zorgverlener dan extra moet geven

KNOV-advies voor suppletie van vitamine K

Totdat er een onderbouwd advies komt voor de dosering vitamine K voor kinderen die gedeeltelijk borstvoeding krijgen, geeft de KNOV het volgende advies:

 • direct na de geboorte krijgen alle kinderen 1 mg vitamine K oraal toegediend;
 • vanaf dag 8 tot en met 12 weken na de geboorte krijgen borst gevoede kinderen 150 mcg vitamine K per dag oraal toegediend;
 • baby’s, die zowel borstvoeding als kunstvoeding krijgen, krijgen dagelijks 2 druppels (50 mcg) vitamine K oraal toegediend t/m 12 weken of tot ze meer dan 500 ml kunstvoeding gebruiken;
 • wanneer de baby meer dan 500 ml kunstvoeding krijgt, wordt gestopt met vitamine K.

Het advies van de Gezondheidsraad is te vinden op de website van de Gezondheidsraad

Het rapport van de Gezondheidsraad over de consultatie van het veld over vitamine D en K is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur