KNOV Winkelmandje (0) Menu

Muziek in de wachtkamer

Gepubliceerd: 04 april 2014, laatste update: 20 augustus 2018

Als het om een muziekproductie gaat, zijn er in feite drie eigenaren: de componist, de artiest en de producent. Het gebruik van muziek in een verloskundigenpraktijk is niet gratis. Voor elke vorm van muziek is per locatie een licentie (lees: toestemming van de makers van muziek) wettelijk vereist. Uitzondering is het gebruik van muziek in huiselijke kring: thuis, tijdens een feestje of familiebijeenkomst, mag u alle muziek draaien of spelen die u wilt.

Via SENA betaalt u een vergoeding aan de artiesten en producenten. De vergoeding die u aan BUMA betaalt, is bestemd voor de componisten, tekstdichters en muziekuitgevers van de muziek. Om de hoogte van het bedrag te bepalen is de omvang van het gebruik belangrijk. Hieronder wordt verstaan het aantal personen dat de muziek hoort, hoe vaak de muziek wordt gespeeld maar ook de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is.

Licentieprijs

De hoogte van de licentieprijs hangt af van de oppervlakte van de werkruimte waar de muziek gedraaid wordt. Ook moet betaald worden voor muziek die afgespeeld wordt tijdens de wachtstand van de telefoon. Elke vorm van muziek dient vooraf - en per locatie - bij SENA en BUMA aangemeld te zijn. De hoogte van de licentieprijs kunt u berekenen via 'Mijn licentie'. Een verloskundigenpraktijk valt onder de categorie zorginstellingen.

Invullen van de verklaring van SENA en BUMA

Wanneer u zich aanmeldt bij SENA en BUMA wordt altijd gevraagd om de ingangsdatum van het gebruik van de muziekinstallatie. Indien u hier een datum met terugwerkende kracht invult, zal SENA/BUMA ook een factuur met terugwerkende kracht opstellen. Derhalve is het advies dat u alert bent op het invullen van deze datum. Ook het invullen van het aantal vierkante meters is van invloed op de hoogte van de licentieprijs.

Tot slot wordt opgemerkt dat vanuit de KNOV geen landelijke afspraken met SENA en BUMA zijn gemaakt omdat niet iedere verloskundigenpraktijk muziek ten gehore brengt.

Muzieklicenties online aanvragen

Buma/Stemra en SENA werken samen. U kunt uw licentie voor SENA en BUMA in één keer aanvragen via het online verzamelfactuur bij 'Mijn licentie'. U ontvangt op deze manier een gecombineerde factuur voor SENA en BUMA samen.

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de KNOV, tel. 0800 - 5668555. E-mail: helpdesk@knov.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid