KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wet BIG

Gepubliceerd: 25 september 2013, laatste update: 07 januari 2019

Standpunt KNOV en NVOG inzake verlengde arm

In juni 2007 hebben de beroepsgroepen van de verloskundigen (KNOV) en de gynaecologen (NVOG) overeenstemming bereikt over het standpunt tover de 'verlengde arm' -constructie (de afbakening van verantwoordelijkheden in verloskundige samenwerkingsverbanden). Gezamenlijk wijzen zij de ‘verlengde arm‘ als werkconstructie af.
In Nederland bestaan veel goed lopende verloskundige samenwerkingsverbanden tussen de eerstelijns verloskundigen en de gynaecologen. Hierin liggen duidelijke afspraken vast over het te voeren beleid en ieders verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van dit beleid. Een goede overdracht van eerste naar tweede lijn met een heldere afbakening van verantwoordelijkheden is essentieel voor de verloskundige zorg.
In sommige samenwerkingsverbanden is de afbakening van deze verantwoordelijk echter minder duidelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor afspraken over de zogenaamde verlengde arm constructie. De verdeling van de verantwoordelijkheden zijn in deze constructie dusdanig diffuus dat de NVOG en de KNOV dit een onwenselijke situatie achten voor alle partijen: cliënt, gynaecoloog en eerstelijns verloskundige hulpverlener. Daarom wijzen zowel de NVOG als KNOV de zogenaamde 'verlengde arm’ als werkconstructie af.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid