KNOV Winkelmandje (0) Menu

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Gepubliceerd: 04 september 2013, laatste update: 23 oktober 2013

Alle vrouwelijke zelfstandigen die zijn bevallen hebben recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg.

De nieuwe regeling vermindert de financiële noodzaak voor zelfstandigen om tijdens de zwangerschap lange tijd door te werken en na de bevalling weer snel te beginnen. Dit geldt dus ook voor verloskundige praktijkhouders en waarnemers die (zijn) bevallen.

De uitkering is gebaseerd op de winst van het afgelopen jaar, maar is maximaal even hoog als het minimumloon. De uitkering wordt óók verstrekt als u al recht heeft op een zwangerschapsuitkering op grond van een zelf afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De uitkering moet vier tot twee weken voor de start van de verlofperiode worden aangevraagd. De regeling wordt uitgevoerd door het UWV. U kunt de uitkering aanvragen met het formulier 'Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen'. U vindt het formulier op de website van het UWV. U dient een zwangerschapsverklaring en een kopie van de aanslag inkomstenbelasting over het afgelopen belastingjaar mee te sturen.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de brochure van het UWV 'Ik ben zwanger en zelfstandige. Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling.' Op de website van het UWV kunt u de ZEZ-uitkering aanvragen en meer informatie vinden over de ZEZ-uitkering. Ook is hier de brochure "Zelfstandige en zwanger" te vinden.

De KNOV heeft daarnaast een informatieblad over de nieuwe regeling opgesteld.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid