KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wet op Bevolkingsonderzoek

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 13 september 2016

Uitvoering van prenatale screening valt onder de Wet op Bevolkingsonderzoek (WBO). Deze wet is in 1996 van kracht geworden. Doel van de WBO is om de populatie te beschermen tegen bevolkingsonderzoek dat een bedreiging voor de psychische of fysieke gezondheid van individuen kan vormen.

Prenatale screening

Prenatale screening naar Downsyndroom en neurale buisdefecten valt onder de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO), omdat de wetgever zwangerschapsafbreking niet als behandeling noch als preventie beschouwt. Doel van de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO) is de bevolking beschermen tegen bevolkingsonderzoeken die een gevaar kunnen vormen voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Regionale Centra prenatale screening

De Regionale Centra prenatale screening (gelieerd aan de 8 academische ziekenhuizen in Nederland) zijn de vergunninghouders volgens de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO) en sluiten contracten af met de uitvoerders van prenatale screening. Deze uitvoerders zijn (verloskundige) praktijken voor de counseling, (verloskundige) echocentra voor de NT-meting en de SEO en laboratoria voor de serumtest. De Regionale Centra contracteren alle uitvoerders die voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid