KNOV Winkelmandje (0) Menu

Jaarverslag kwaliteit

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 03 juli 2014

In een kwaliteitsjaarverslag worden de plannen voor het komende jaar beschreven. Hierin wordt terug gekeken op de resultaten van afgelopen jaar. Het kwaliteitsjaarverslag kan een interne functie hebben voor het plannen en evalueren van plannen. Het kan ook extern gebruikt worden als verantwoording naar de cliënten, inspectie en zorgverzekeraars of dienen als pr-middel.

Doel van het kwaliteitsjaarverslag

In ieder bedrijf is het belangrijk om met elkaar na te denken over de plannen voor het komende jaar. Wat willen jullie bereiken en wat zijn speerpunten voor het komend jaar? Willen jullie bijvoorbeeld extra aandacht besteden aan het behoud van de thuisbevalling of gaat de aandacht meer uit naar een nieuwe website te maken. Hoe zorg je dat er een plan komt en dat dit uitgevoerd wordt? Hoe kan je na een jaar nagaan of hetgeen je je voorgenomen hebt ook daadwerkelijk bereikt is?

Wettelijke verplichting

Tot 1 januari 2016 was u verplicht vanuit de kwaliteitswet zorginstellingen om een kwaliteitsjaarverslag te schrijven en naar verschillende instanties op te sturen. De kwaliteitswet zorginstellingen is per 1 januari 2016 vervangen door de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). In deze nieuwe wet bent u niet meer verplicht om jaarlijks dit kwaliteit jaarverslag te schrijven en in te sturen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk voor u als ondernemer om jaarlijks een plan te schrijven waarin u terugkijkt op de activiteiten in uw praktijk van het afgelopen jaar en vooruit kijkt met plannen voor het komend jaar.

Format kwaliteitsjaarverslag

Om het schrijven van een kwaliteitsjaarverslag zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de KNOV een format voor een kwaliteitsjaarverslag gemaakt. Daarnaast kan het helpen om aan de hand van een verbeterplan een plan echt vorm te geven.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid