KNOV Winkelmandje (0) Menu

Update ontwikkelingen maternale kinkhoestvaccinatie

20 december 2018

18 december berichtte de NOS over het advies van de Gezondheidsraad met betrekking tot de kinkhoestvaccinatie voor zuigelingen. De Gezondheidsraad adviseert dat twee in plaats van drie vaccinaties tegen kinkhoest voldoen bij zuigelingen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap hiertegen is ingeënt. De staatssecretaris moet nog een besluit nemen over dit advies, voordat dit daadwerkelijk geïmplementeerd wordt.

Afgelopen zomer is het besluit gevallen dat de counseling en het zetten van de maternale kinkhoestvaccinatie door de JGZ gedaan moet gaan worden. Het RIVM heeft toen de opdracht gekregen om dit te implementeren. Inmiddels heeft de eerste bijeenkomst van dit implementatietraject plaatsgevonden. Het is de bedoeling dat eind 2019 het een en ander geïmplementeerd zal zijn. Hoe dit exact vormgegeven gaat worden is nog onduidelijk.

Daarnaast is er tijdens die eerste bijeenkomst besproken dat de gezondheidsraad zich aan het buigen was over het huidige kinkhoestvaccinatieschema. De gedachte was om het vaccinatieschema DKTP van de pasgeborene (te weten 2-3-5 maanden) voor de kinderen - waarbij moeder 2 weken voor de partus een maternale kinkhoestvaccinatie heeft gehad - aan te passen. Dit geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor de moeders van wie hun kind voor hepatitis B gevaccineerd moet worden. Op dinsdag 18 december is het advies van de Gezondheidsraad omtrent deze kwestie bekend geworden. Het advies is om het vaccinatieschema inderdaad aan te passen. Of dit advies ook door de staatssecretaris wordt overgenomen, wordt binnen nu en 3 maanden bekendgemaakt.

Vooralsnog gaat de counseling en vaccinatie voor de maternale kinkhoestvaccinatie dus door zoals het nu gaat. Zodra er meer bekend is volgt er een nieuw nieuwsbericht.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid