KNOV Winkelmandje (0) Menu

Clementie verleend aan Ágnes Geréb

04 juli 2018

In een nieuwsbericht van 19 januari 2018 heeft de KNOV een berichtgeving gedeeld over de veroordeling van de Hongaarse verloskundige en gynaecoloog Ágnes Geréb. Zij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar. Daarnaast werd haar het uitoefenen van haar beroep tien jaar ontzegd.

Ágnes Geréb is voorvechter van de keuzevrijheid van zwangere vrouwen en de thuisbevalling. Dankzij haar inspanningen werd de thuisbevalling gelegaliseerd in Hongarije. Ook werd het gemeengoed dat vaders bij de geboorte aanwezig zijn. Iets wat voorheen verboden was. Ze heeft in Hongarije een geboortecentrum en ruim 3500 thuisbevallingen begeleid, waarvan er zeven minder goed afliepen. Hierdoor is zij jarenlang bezig met rechtszittingen. Ze heeft in het verleden al 77 dagen in de gevangenis gezeten en een aantal jaar huisarrest gehad.

Internationale steun

Na de veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf kreeg Ágnes Geréb veel internationale steun. De International Confederation of Midwives (ICM) had nauw contact met de lobbygroep van Ágnes Geréb en schreef namens alle verloskundige organisaties een brief naar de Hongaarse president. Ook de KNOV betuigde haar steun in een brief aan de president van Hongarije. Daarnaast hebben veel leden individueel ook hun steun betuigd door de voorbeeldbrief naar de president te ondertekenen en versturen.

Geen gevangenisstraf

De internationale steun heeft ertoe geleid dat de Hongaarse president clementie heeft verleend, waardoor haar geen gevangenisstraf van twee jaar is opgelegd. Helaas blijft de ontzegging in het uitoefenen van haar beroep wel staan. Ook houdt zij een strafblad.

Ágnes Geréb: "I am deeply grateful to all those who have stood by me, who with their actions and encouragement have helped me through this period of trial and hardship. This act of clemency is about more than me. It is an acknowledgement of liberty in giving birth. It is a recognition by the State that the rights of women to make decisions about the circumstances of their children's birth must be acknowledged."

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid