KNOV Winkelmandje (0) Menu

VWS stelt 15 miljoen beschikbaar voor voor digitale uitwisseling gegevens geboortezorg

03 juli 2019

Het ministerie van VWS heeft 15 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld voor verbetering van digitale informatiedeling in de geboortezorg. Het bedrag wordt voor een groot deel op regionaal niveau besteed.

In de geboortezorg wordt vaak zorg gedeeld of overgedragen. Op dit moment is digitale informatie-uitwisseling tussen zorgverleners in de geboortezorg niet of beperkt mogelijk omdat systemen niet of niet goed op elkaar aansluiten. Het gevolg is dat gegevens worden overgetypt en informatie mondeling wordt doorgeven, wat de kans vergroot op het maken van medische fouten.

Naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind

Dit actieprogramma wordt uitgevoerd door stichting CareCodex. Het doel van het programma is naadloze overdracht te realiseren voor de zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte. Dit is inclusief samenwerking en de overdracht naar andere zorgverleners van de cliënt en haar kind, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts. Zorgverleners kunnen volgens de aanpak van het actieprogramma in hun eigen dossier (of applicatie) blijven werken en de eigen digitale dossiers blijven gebruiken. Ook kunnen zij, na toestemming van de cliënt, haar gegevens bij andere zorgverleners inzien.

Patiënten en cliënten kunnen in de toekomst hun eigen gegevens inzien en controleren wie deze kunnen bekijken en gebruiken. Dit wordt wettelijk verplicht. In voorbereiding op deze wettelijke verplichting moeten alle zorgverleners en hun ICT-leveranciers digitale informatie-uitwisseling met de zorggebruikers mogelijk maken.

De regio’s ontvangen begeleiding en ondersteuning van het programmabureau Babyconnect bij de aanvraag van subsidies en de realisatie van de regionale projecten.

Meer informatie

Informatie over de subsidie en het starten van regionale projecten is beschikbaar op www.babyconnect.org. De beleidsregel van VWS en de benodigde documenten voor de subsidieaanvraag zijn beschikbaar op de website van het ministerie van VWS. https://www.dus-i.nl/subsidies/vipp-babyconnect

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur