Nieuwsbericht

14 oktober 2021

In het nieuwsbericht van 20 september jl. hebben we laten weten dat de Gezondheidsraad het ministerie van VWS heeft geadviseerd om alle zwangere vrouwen na 22 weken zwangerschap de griepprik aan te bieden in het griepseizoen.

Normaal gesproken heeft het ministerie drie maanden om na te denken over een advies. Omdat de vaccinatieperiode voor de griepprik al is gestart op 1 oktober 2021, is voor dit jaar besloten dat zwangere vrouwen de griepprik op verzoek kunnen krijgen. Ze krijgen de griepvaccinatie dus nog niet actief aangeboden. Als verloskundige hoef je niet te counselen, maar wellicht komen er vragen van zwangere vrouwen. Morgen vind je op onze website een Q&A met de belangrijkste informatie.

Mogelijke situatie vanaf 2022

In november gaan we met het RIVM om tafel voor een verkennend gesprek over mogelijke implementatie van de griepvaccinatie voor zwangeren vanaf 22 weken per 2022. We hebben tot nu toe niet veel vragen vanuit onze leden binnengekregen over de griepprik. Zijn er aandachtspunten die je ons mee wilt geven voor dit verkennende gesprek, dan horen we die natuurlijk graag. Je kunt ze mailen naar Patricia Jansen, pjansen@knov.nl.