Nieuwsbericht

10 januari 2023

Speelt capaciteitsproblematiek ook in jouw regio? Wil je weten waar je als verloskundige op kunt letten bij besprekingen in de regio? Wat kan je doen binnen jouw regio, praktijk of ziekenhuis? Wat doet de KNOV op dit thema?   

Webpagina capaciteitsproblematiek en menukaart interventies   

Voor antwoord op al deze vragen, neem een kijkje op de overzichtspagina capaciteitsproblematiek. De pagina is gericht op interventies die verloskundigen kunnen doen om vanuit eigen perspectief de kwaliteit van zorg te verbeteren en bij te dragen aan het vraagstuk rondom capaciteitsproblematiek. De interventies zijn beschreven op praktijk, coöperatie/zorggroep/kring, VSV en ROAZ-niveau. Deze interventies zijn ook uitgewerkt in een menukaart. Daarnaast zijn er verschillende voorbeelddocumenten en –protocollen te vinden die jij kunt gebruiken om in jouw regio mee aan de slag te gaan!   

Deel je bijdrage 

De werkgroep capaciteitsproblematiek ontvangt nog steeds graag goede voorbeelden en handvatten die we via de pagina capaciteitsproblematiek of de pagina verschuiving van zorg mogen delen. Zo kunnen collega's in de eigen regio hier hun voordeel mee doen. We ontvangen dit graag via capaciteit@knov.nl. Ook andere suggesties en ideeën zijn uiteraard welkom!   

Blijf op de hoogte of meld je aan 

Wil je zelf via de KNOV een actieve bijdrage leveren of een update krijgen waar de KNOV en verschillende regio’s mee bezig zijn?   

Praat dan mee en wissel ervaringen uit over capaciteitsproblematiek in jouw regio tijdens KNOV in gesprek: Praat mee en wissel ervaringen uit over capaciteitsproblematiek in jouw regio - KNOV  

Workshop Capaciteitsproblematiek 

Bekijk ook de (online) workshop Capaciteitsproblematiek - Wat kan jij als verloskundige doen? Wegens succes van de workshops in december wordt de workshop nog een keer aangeboden: op 19 januari kun je online deelnemen. Tijdens de workshop nemen professor Erwin Hans en Gréanne Leeftink je mee in de wereld van capaciteitsmanagement. Ze laten je op een andere manier naar oplossingen voor capaciteitsproblematiek kijken.  

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Meld je hier aan.

Meld capaciteitsproblematiek bij IGJ

Wanneer in jouw regio sprake is van capaciteitsproblematiek, meld dit dan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gaat daarbij niet alleen om het melden van een incident of calamiteit, maar ook structurele tekortkomingen in de geboortezorg kunnen gemeld worden zoals een volmelding (opnamestop). Lees er meer over in het bericht: Meld capaciteitsproblematiek bij IGJ.

Hand in eigen boezem  

Welke invloed heb jij als verloskundige als het gaat over de capaciteitsproblematiek in de tweedelijn? Hoe kunnen we de kwaliteit van zorg verhogen en tegelijkertijd bijdragen aan een oplossingsrichting voor de capaciteitsproblematiek? Dat vroegen vijf eerstelijns verloskundigen in de regio Utrecht en Amersfoort zich af en zijn hiermee aan de slag gegaan. Resultaat was het project Hand in eigen boezem, waarbij vanuit eigen perspectief gekeken is naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen in Utrecht en Amersfoort en naar de bevalervaring van de cliënt. Hoe ze dit gedaan hebben is uitgewerkt in een stappenplan en best practice. Met het uitvoeren van dit stappenplan krijg je inzicht in het verwijsgedrag van de eerstelijns verloskundigen in jouw regio en kunnen er verbeteracties geformuleerd worden. Jij kunt op basis van dit stappenplan hier ook zelf in jouw regio mee aan de slag!  

Interviews oplossingsrichtingen 

We delen de komende tijd verschillende interviews waarin we collega's aan het woord laten over goede voorbeelden hoe zij een bijdrage leveren in het verminderen van de capaciteitsproblematiek. Lees het interview van Silvia Ramakers over de inzet van virtual reality tijdens de bevalling, als mogelijk alternatief voor pijnstilling

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door kwaliteitsgelden van ZonMw.