Nieuwsbericht

19 december 2023
Buddysysteem in het ziekenhuis

Uit de onderzoeken van Kool et al. blijkt dat startende verloskundigen de overgang van opleiding naar praktijk als spannend en uitdagend ervaren. De start als klinisch verloskundige brengt andere uitdagingen mee dan starten in de eerste lijn, zoals het managen van meerdere verloskamers, werken in een multidisciplinair team en nieuwe medische vaardigheden.  

Tijdens de startperiode is het van belang dat verloskundigen zich gesteund weten in de praktijk door collega-verloskundigen. Support heeft een positief effect op hoe startende verloskundigen zich verder ontwikkelen in de verschillende rollen als verloskundige, de verbinding met de werkplek en het ervaren van meer bevlogenheid. Daarnaast leidt support tot minder onzekerheid over het eigen handelen. Dit geldt niet alleen voor startende verloskundigen. Ook als ervaren verloskundige is een buddy waardevol bij de overstap naar een nieuwe werkplek. Dit heeft verloskundige Ingrid Kiezebrink ook ervaren; zij maakte na jaren de overstap van de eerste naar de tweede lijn. Rony de Bont, klinisch verloskundige, begeleidt nieuw collega's volgens het buddysysteem. Beiden leggen in onderstaand filmpje uit hoe het buddysysteem in de praktijk werkt.  

Ingrid: 'Bij twijfel of vragen kan ik terugvallen op mijn buddy. Dat maakt dat ik veel zelfvertrouwen krijg en met veel plezier naar mijn werk ga.' 

Meer informatie? 

Bekijk eens de pagina's Duurzame inzetbaarheid, Starten als verloskundige of Begeleiden van startende verloskundigen.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw.