Nieuwsbericht

27 januari 2022

De petitie Noodalarm Geboortezorg, een initiatief van verloskundigen, is inmiddels meer dan 110.000 keer ondertekend door zwangeren, ouders en zorgprofessionals. Door de Tweede Kamer commissie VWS is op donderdag 27 januari besloten om deze petitie op korte termijn in ontvangst te nemen. SP gesteund door D66 spraken zich hiervoor uit. De oproep van de petitie is: behoud keuzevrijheid van zwangeren en de zelfstandige verloskundige in de wijk. En sla niet de weg in van het regulier maken van integrale bekostiging. De KNOV begrijpt de actie van deze petitie heel goed.

Onlangs heeft de KNOV zelf een brief gericht aan de nieuwe minister van VWS, dhr. Ernst Kuipers om in gesprek te gaan over de toekomst van de geboortezorg. Door in te zetten op preventie en samenwerking. En door het stoppen van de ingezette tweedeling op het moment dat het experiment integrale bekostiging regulier zou worden naast de reguliere bekostiging.

Gelukkig hoeft de geboortezorg die kant niet op te gaan. Sinds vorig jaar, op het moment dat het experiment verlengd werd, is er een en ander veranderd. Er is een oplossing voor een passende bekostiging op basis van een gezamenlijke visie van BO geboortezorg, NVOG, Patiëntenfederatie en KNOV. Met in de tussentijd de mogelijkheid voor IGO’s om door te gaan onder de reguliere bekostiging. De minister heeft de kans om na jaren aan verdeeldheid over de integrale bekostiging, de partijen nu weer samen te brengen.

Op het moment dat de minister dit niet besluit, hopen wij dat de Tweede Kamer zich hierover uitspreekt. We houden jullie de komende weken op de hoogte.

Let’s talk
Aankomende dinsdag is er voor KNOV-leden van 16.00-17.00 uur specifiek ook ruimte voor vragen hierover in het nieuwe overlegmoment voor leden met Boukje Clason (waarnemend directeur) en Franka Cadée (Chef Verloskundige). Klik hier voor de Teams link van dit overleg.