Nieuwsbericht

28 november 2024

Donderdag 21 november kwamen zorgverzekeraars en vertegenwoordigers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) voor de vierde keer bij de KNOV op bezoek. Wij praatten hen tijdens de Ochtend van de Zorgverzekeraars bij over de ontwikkelingen in het veld en onze activiteiten vanuit de KNOV. En we gingen met het hen in gesprek over de effecten van kleinschalig werken.


Voorzitter Marieke Smith opende de ochtend en nam de bijna 30 deelnemers mee in de activiteiten van de KNOV. Onder andere het kwaliteitsregister, de platforms en de registratiebevoegdheid van klinisch verloskundigen kwamen aan bod. Ook legde ze uit wat we als beroepsvereniging verstaan onder passende zorg en hoe dat leidend is in de keuzes die we maken. 

Onderzoek tijdsbesteding en praktijkkosten

Beleidsadviseur Eline Nanninga nam het stokje van Marieke over. Zij vertelde over de aanpak van het KNOV-onderzoek naar het basistakenpakket (BTP) en de praktijkkosten van de eerstelijns verloskundigen. Met dit onderzoek hebben we inzicht gekregen in de verdeling van de tijdsbesteding van de eerste- en tweedelijnsverloskundigen en de kostenverdeling van de eerstelijns verloskundigenpraktijken. Het onderzoek levert veel waardevolle data op om onderbouwd het gesprek aan te gaan met stakeholders. Pim Caris van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) complimenteerde de KNOV met de professionele aanpak van het onderzoek. 

Anticonceptie bij de verloskundige

Wat doet en vertelt een verloskundige tijdens het anticonceptieconsult? Quinty Spits (beleidsadviseur en anticonceptiespecialist) legde uit welke stappen je doorloopt vanaf het counselen tot en met de nacontrole. Om de deelnemers te laten ervaren hoe een deel van het werk van de verloskundige gaat, konden zij tijdens de pauze zelf een spiraal en een implantatiestaafje plaatsen. Ook verloskundige Gienke Freling-Drenth assisteerde tijdens deze pauzeactiviteit.  

Meer tijd voor de cliënt 

Dat meer tijd voor de cliënt leidt tot betere uitkomsten, staat als een paal boven water. Verloskundige en gezondheidswetenschapper Caroline Kooij deelde haar ervaringen als caseloadverloskundige en welk effect deze manier van begeleiding heeft op de cliënt. Ze noemde onder andere minder stress, meer diepgang in de contacten en meer fysiologie. Maar ook de geboorte van stevige ouders die vertrouwen hebben in zichzelf.  

De deelnemers waren onder de indruk van de vergelijkingen met de reguliere praktijk: meer thuisbevallingen (39,4% vs 16,1%), minder keizersneden (9,4% vs 14,2%) en minder verwijzingen naar de tweede lijn (47% vs 65,7%). Het zorgde voor een mooie afsluitende discussie. Want wat zou nou helpen om relationele zorg de norm te maken en welke stappen kan je ieder vanuit zijn of haar eigen rol zetten? 

Waarom doen we dit?

Tijdens de Ochtend van de Zorgverzekeraars nemen we onze stakeholders mee in de lopende zaken bij de KNOV en de ontwikkelingen in het veld. We organiseren deze bijeenkomsten twee keer per jaar. Door onze activiteiten, uitdagingen en kansen open te bespreken, betrekken we hen bij onze plannen en versterken we de onderlinge relatie. We vragen hen mee te denken en dat zorgt voor een brede en scherpe kijk op zaken. Het draagt ook bij aan wederzijds begrip én vertrouwen. Per slot van rekening hebben we elkaar nodig om onze (gezamenlijke) doelen te realiseren.