Het contracteerseizoen is geopend en de meeste zorgverzekeraars hebben de afgelopen periode hun contracten aan verloskundigenpraktijken aangeboden. De belangrijkste wijzigingen, aandachtspunten en data zetten we hieronder nog een keer voor je op een rij.
Belangrijke data
Wanneer kun je een contractaanbieding verwachten en wat is de deadline om deze te ondertekenen? Dit zijn de belangrijke data per zorgverzekeraar:
Wijzigingen en bijzonderheden in matrix
We hebben de wijzigingen en bijzonderheden in het inkoopbeleid van de verschillende zorgverzekeraars voor je in een matrix gezet. Je kunt in deze matrix kiezen uit twee tabbladen. In het eerste tabblad staan de zorgverzekeraars horizontaal vermeld en in het tweede verticaal. De informatie in beide tabbladen is uiteraard gelijk.
Bekijk de matrix (inloggen vereist)
Daarnaast hebben we een aantal onderwerpen uitgevraagd bij verzekeraars waar onduidelijkheid over was.
Anticonceptiezorg
Vanaf 2025 zijn er twee wijzigingen in de beleidsregel rondom anticonceptiezorg:
- het preconceptieconsult is uitgebreid naar het preconceptie-/anticonceptieconsult
- er is een prestatie toegevoegd voor een echo ter lokalisatie van een IUD
De meeste zorgverzekeraars kopen beide prestaties in. Verzekeraar Zorg en zekerheid koopt geen preconceptieconsult of anticonceptieconsult in. Deze zorg is ongecontracteerd en krijg je dus niet volledig vergoed. We hebben hen benaderd om hierover in gesprek te gaan, omdat verloskundigen deze zorg als aanvulling op de basis verloskundige zorg kunnen verlenen.
Voor de echo IUD worden door de verschillende zorgverzekeraars uiteenlopende voorwaarden gehanteerd voor het uitvoeren van de echo ter controle van de ligging van een IUD. Zilveren Kruis verwacht dat de uitvoerende verloskundigen in een specifiek register (dat de BEN nog moet opzetten) komt te staan.
VGZ stelt als eis dat de echoscopist is opgenomen in het deelregister Termijn of Biometrie van de BEN. De overige zorgverzekeraars hebben geen expliciete toelichting opgenomen over deze echoprestatie. We zijn hier momenteel mee bezig. De verwachting is dat de voorwaarden bij de contractering van 2025 niet meer gaan veranderen, omdat de contractering al is gestart.
Vragenlijst Menzis
De vragenlijst van Menzis heeft dit jaar geen nieuwe vragen. Nadat wij onze bezwaren bij Menzis hebben geuit over de vraag naar het aantal zorgeenheden van de praktijk, hebben zij deze verwijderd.
Transparantie zorginkoopbeleid 2025
Sinds 1 april 2024 is de aangepaste regeling Transparantie Zorginkoopproces van kracht. De wijzigingen in deze regeling moeten ervoor zorgen dat de communicatie tussen de zorgverzekeraar en zorgaanbieder sneller verloopt. Het tekenen van een contract vindt dan eerder plaats en dat geeft cliënten eerder duidelijkheid bij het kiezen van een zorgverzekeraar.
Het gaat om de volgende drie wijzigingen:
- de reactietermijn bij vragen is twee weken (voor zorgverzekeraar én zorgaanbieder);
- de deadline voor het contractvoorstel is 1 oktober;
- de zorgverzekeraar licht het contractvoorstel duidelijk en inhoudelijk toe.
Meer informatie over de aangepaste regeling
Informatieplicht zorgaanbieders aangescherpt
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regels voor informatieverstrekking door zorgaanbieders verder aangescherpt. Vanaf 1 september moet je ook je cliënt actief en aantoonbaar informeren als je geen contract hebt met diens zorgverzekeraar of als je onverzekerde zorg aanbiedt.
Meer informatie over de informatieplicht
Vragen?
Heb je vragen over contractering? Log in op Mijn KNOV, ga naar Mijn Helpdesk en stel daar je vraag. Tijdens het contracteerproces mag de KNOV algemene adviezen en aanbevelingen geven die de leden kunnen helpen in het contracteerproces. We mogen geen adviezen geven die de concurrentie tussen zorgaanbieders of zorgverzekeraars beperken of schadelijke gevolgen kunnen hebben voor patiënten en verzekerden.