In 2020 is de ontwikkeling van de Consultkaart electieve inductie van de baring gestart op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Inmiddels is de concept-consultkaart gereed voor commentaar. De Consultkaart is inhoudelijk afgestemd op de gerelateerde evidence-based richtlijnmodule Electieve inductie van de baring bij aterme zwangeren.
De conceptrichtlijn Cleft lip and palate gaat nu de commentaarfase in. Deze richtlijn is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie in samenwerking met andere partijen. De KNOV was niet bij deze richtlijn betrokken als onderdeel van de werkgroep of klankbordgroep. De richtlijn is geinitieerd door de Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie en deze is verantwoordelijk voor de revisies.
De Taskforce Rookvrije Start, waar ook KNOV deel van uitmaakt, biedt sinds eind 2019 de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders aan waarmee zorgverleners (aanstaande) ouders op een makkelijke manier kunnen doorverwijzen naar effectieve stoppen-met-roken begeleiding. Tijdens een interactieve inspiratiesessie wil de taskforce met 8 tot 10 zorgverleners ervaringen uitwisselen over Rookvrije Ouders en nadenken over wat er verbeterd kan worden. Zijn er bijvoorbeeld knelpunten waar jij tegenaan loopt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer zorgverleners (aanstaande) ouders naar Rookvrije Ouders doorverwijzen? En hoe kunnen we meer (aanstaande) ouders motiveren om daadwerkelijk te starten met de coaching? Door hier met elkaar over in gesprek te gaan hopen we samen ideeën op te doen over hoe nog meer (aanstaande) ouders effectieve stoppen-met-roken begeleiding krijgen. De bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur (online) vindt plaats in de tweede helft van mei. Op basis van de aanmeldingen wordt een datum geprikt. Wil je aanwezig zijn bij deze online inspiratiesessie? Of wil je meer weten? Stuur dan vóór 29 april een e-mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.
In het voorjaar van 2019 is op initiatief van de NVOG de ontwikkeling van de European Collaborative Obstetrics and Gynaecology Guidelines gestart, in samenwerking met de Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), de Vlaamse Vereniging voor voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) en de Deutsche Gesellschaft fur Gynakologie und Geburtshilfe (DGGG). Inmiddels is de conceptrichtlijn gereed voor commentaar en vragen we graag jou hulp!
Meld je aan en misschien ben jij straks een van de Twins die dit proces actief mag meemaken! Lees snel verder over wat Twinning jou te bieden heeft, wat jij van ons mag verwachten, wat wij van je vragen en hoe je je opgeeft.
Een van de richtlijnen waar de KNOV de laatste jaren aan heeft gewerkt is de richtlijn Spontaan vaginale baring. Door de reorganisatie is de ontwikkeling gepauzeerd, maar wordt nu weer opgestart. Voor de multidisciplinaire werkgroep zijn we op zoek naar een eerstelijns verloskundige die het leuk vindt om (op afstand) aan deze richtlijn mee te werken.
De komende periode gaan we met de werkgroep Bekostiging verder werken aan het invullen van een passende bekostiging. Het bureau van de KNOV vindt het van belang dat leden op diverse manieren worden betrokken bij dit proces. We luisteren naar de werkgroep, maar horen ook graag wat er elders speelt. Waar loop je tegen aan in je regio? Hoe kijk je aan tegen de bekostiging?
Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen